Κ.Χατζημιχαήλ «Μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις»

09:46 4/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο και την περιφερειακή επιχειρηματικότητα έκλεισε το 2018 στην Θράκη.
Σύμφωνα μάλιστα με τα ομαδοποιημένα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης(ΟΕΕΘ) φαίνεται ότι επιστρέφουμε στα προ 2017 επίπεδα με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης να καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία κατέθεσε ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ Κώστας Χατζημιχαήλ μιλώντας σε εκδήλωση στην Κομοτηνή που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος

, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Χατζημιχαήλ, στην παρούσα Οικονομική συγκυρία επιδείνωση παρουσιάζει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (υποχωρώντας τον Ιανουάριο στις 99.6 μονάδες) καταγράφοντας χαμηλό εννιαμήνου, ενώ έντονοι μετασχηματισμοί παρατηρούνται στο Λιανικό Εμπόριο με υπερ-συγκεντρώσεις κατανάλωσης στις μεγάλες αλυσίδες Λιανεμπορίου.

Παράλληλα ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η αναμενόμενη λόγω πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων μεν, σοβαρή επιβράδυνση δε, των τουριστικών αφίξεων από την Τουρκία καθώς 65.000 λιγότεροι Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα και την περιοχή την περυσινή περίοδο συγκριτικά με το 2017. Πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφηκε μείωση 8,77% στις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στα δύο Συνοριακά Σημεία Διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων με τον απόλυτο αριθμό να ανέρχεται για το 2018 στις 680.000.

Οι μειωμένες αφίξεις Τούρκων αποτυπώθηκαν και στην κατανάλωση με την συμμετοχή της εν λόγω εθνικότητας στο Μείγμα Τουριστών – Καταναλωτών της Θράκης να περιορίζεται σημαντικά.

Ο κ.Χατζημιχαήλ έκανε αναφορά και στα θέματα που αφορούν τις μεγάλες επενδύσεις στη Θράκη το 2018 τονίζοντας πως υπήρξε ένα έτος μεγάλης κινητικότητας ισχυρών διεθνών παικτών στο πεδίο της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Με το ελληνικό τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού TAP να τελεί υπό ολοκλήρωση το ενδιαφέρον εστιάζεται στον IGB , τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδος Βουλγαρίας, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στην Stara Zagora.

Στη δεύτερη φάση του market test, των δεσμευτικών προσφορών χωρητικότητας εισέρχεται ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης ο FSRU, ένα ακόμη Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση και η έναρξη υλοποίησης από το εταιρικό επενδυτικό σχήμα ελληνικών, βουλγαρικών και αμερικανικών συμφερόντων με ορίζοντα λειτουργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Τέλος ο πρόεδρος του ΟΕΕΘ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αφορούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες παραχώρησης χρήσεων του εμπορικού τμήματος του λιμένα.
«Οι καθυστερήσεις αυτές μηδενίζουν τις ενέργειες προσέλκυσης επενδυτών του ΟΛΑ, της ΟΕΕΘ και των λοιπών θεσμικών και απομακρύνουν τους σοβαρούς επενδυτές.,» τόνισε ο κ.Χατζημιχαήλ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα