«Όχι» στις υπερεξουσίες του Ερντογάν βλέπει ο Κιλτσιντάρογλου

09:36 13/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πεποίθηση ότι οι Τούρκοι θα απορρίψουν την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. διατύπωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου .

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η επικράτηση του «ναι» θα καταργήσει τη δημοκρατία στη χώρα.

Σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP),τονίζει πως υπάρχουν ερωτήματα

ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι «όχι».

Οι Τούρκοι στις 16 Απριλίου θα ψηφίσουν για μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει το προεδρικό σύστημα, με το οποίο καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και δίνεται στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει τους υπουργούς αλλά και να επεμβαίνει άμεσα στη δικαστική εξουσία.

«Η ισορροπία μεταξύ της δικαστικής, της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας θα χαθεί εντελώς», εξήγησε ο Κιλτσιντάρογλου. «Οι τρεις εξουσίες θα συγκεντρωθούν στα χέρια του προέδρου», πρόσθεσε. «Ένας άνθρωπος με τόσες εξουσίες και επιρροή θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας», προειδοποίησε ο επικεφαλής του CHP.

Σύμφωνα με τον Κιλτσιντάρογλου, το σχέδιο αυτό του Ερντογάν απειλεί την τουρκική δημοκρατία και υπογραμμίζει ότι «τέτοιες εξουσίες δεν είχε ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας . «Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία», τόνισε.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος γίνεται ενόσω εξακολουθεί η χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Παράλληλα ο χώρος που δίνεται στην αντιπολίτευση για να πραγματοποιήσει την εκστρατεία της υπέρ του «όχι» είναι περιορισμένος σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις του «ναι» οι οποίες μεταδίδονται τακτικά από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Τουρκία με ανεπτυγμένη δημοκρατία, ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και ελεύθερα μέσα να γράφουν και να σκιτσάρουν», εξήγησε ο Κιλτσιντάρογλου.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσιεύουν τακτικά δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το «ναι» να έχει προβάδισμα, όμως αυτές που δημοσιεύονται στα αντιπολιτευόμενα μέσα προβλέπουν νίκη του «όχι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα