Ο Στ.Κοντονής στην βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών

12:21 25/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Βουλευτής Ζακύνθου και πρώην Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής μίλησε στις 23-1-2019 στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, στο στάδιο έναρξης της διαδικασίας, αναφέρθηκε στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής. Για την πρώτη, παρέπεμψε στο άρθρο 28 του Συντάγματος που ορίζει την αναγκαιότητα αυξημένης

πλειοψηφίας μόνο σε περίπτωση εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε κράτη ή σε διεθνείς οργανισμούς. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «δεν υπάρχει καμία παραχώρηση από την πλευρά της Ελλάδας. Αντιθέτως, οι παραχωρήσεις έγιναν από την γειτονική χώρα, η οποία υποχρεώθηκε στην αλλαγή του συνταγματικού της ονόματος, την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών και την απεμπόληση οποιασδήποτε ιστορικής σύνδεσης με τον αρχαίο Μακεδονικό πολιτισμό, του οποίου αποκλειστικός κληρονόμος είναι η Ελληνική πλευρά».

Για δε την ένσταση της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε την αποδοχή, την ικανοποίηση και την επιδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για την δήλωση του κ. Δένδια ο οποίος κατηγόρησε το νεοναζιστικό μόρφωμα για διαχρονική προδοτική παρουσία. Ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Δίνουμε ένα μάθημα Δημοκρατίας και υπεράσπισης του κοινοβουλευτισμού σε όλο τον Ελληνικό λαό. Οι προδότες της Δημοκρατίας και του Έθνους μιλούν για το Έθνος και την Δημοκρατία. Στους νεοναζί και τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, δεν επιτρέπουμε να υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται το Σύνταγμα. Αυτό το υπερασπίζονται οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Όλες οι τερατολογίες που ακούστηκαν από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, αποτελούν μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Η επιδοκιμασία του κ. Κοντονή προς τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε αίσθηση και αναμεταδόθηκε σε όλα τα ΜΜΕ καθώς, για πρώτη φορά, αποτυπώθηκε μια σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου ενάντια στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Κατά την διάρκεια της επίσημης τοποθέτησης του, ο κ. Κοντονής σχολίασε την παραπάνω εξέλιξη, αναφέροντας ότι υψώθηκε ένα τείχος απέναντι στην ακροδεξιά, ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη καταδίκη της ρητορείας του μίσους που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να αναλογιστεί το ατόπημα στο οποίο προέβη την Κυριακή, όταν δεν καταδίκασε αυτά που έπρεπε να καταδικάσει, αλλά καταδίκασε την Κυβέρνηση και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους».

Στη συνέχεια, επανερχόμενος στο ζήτημα της Συμφωνίας, έκανε μνεία στα ΦΕΚ που αποτύπωναν διαχρονικά την παραδοχή των Ελληνικών κυβερνήσεων για ύπαρξη μακεδονικού λαού, σε σχολικά εγχειρίδια που ανέφεραν την γειτονική χώρα με το συγκεκριμένο όνομα, σε δηλώσεις Πρωθυπουργών και Υπουργών της Ελλάδας που ονόμαζαν τη γλώσσα μακεδονική. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οποιοσδήποτε καλόπιστος πολίτης που διάβαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα επιδοκίμαζε τις διατάξεις που περιλαμβάνει, καθώς ρυθμίζει ζητήματα που εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες».

Έπειτα, με αφορμή την «κοσμογονία» που έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της επικείμενης Συμφωνίας με την γειτονική χώρα, σχολίασε την κίνηση της κ. Γεννηματά να διαγράψει τη ΔΗΜΑΡ: «Κάθε μέρα αποχωρούν μέλη από την Κεντρική επιτροπή του κόμματος. Ίσως για αυτό προκήρυξε έκτακτο συνέδριο, καθώς βλέπει ότι τα διορισμένα μέλη αποχωρούν το ένα μετά το άλλο».

Ο κ. Κοντονής, με αυτή την αφορμή, ερμήνευσε τις τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης διαιρετικής τομής: «Αυτό που συμβαίνει στη Βουλή είναι μια από τις κορυφαίες διαδικασίες της Μεταπολίτευσης. Για αυτό το λόγο παράγει όλα αυτά τα φαινόμενα συνολικής αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, διότι εμπεριέχεται ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση, όπως και σύγκρουση πρακτικών».

Στη συνέχεια ανέδειξε το ζήτημα της πλήρους διαφωνίας και αντιπαράθεσης των ελληνικών κομμάτων με τις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες που ανήκουν στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε: «Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που θέτει η συγκυρία, αυτά συνιστούν αντικείμενο συζήτησης και μελέτης, και προσδιορίζουν τις μεγάλες συγκρούσεις της εποχής μας. Δυστυχώς, σε αυτές, μένετε για άλλη μια φορά ουραγοί καθώς η Αριστερά συγκρούεται με τον εθνικολαικισμό και προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, όπως ο κ. Νίκος Μέρτζος, δημόσια αναφέρουν ότι αυτή η Συμφωνία δεν αφήνει καμία πληγή στην Ελλάδα».

Επικρίνοντας την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι υποτάσσουν τα εθνικά συμφέροντα μπροστά στα αντίστοιχα μικροκομματικά: «Αυτή είναι εθνικά υπεύθυνη στάση; Αντιθέτως, είναι πατριδοκαπηλεία από τη μια μεριά και από την άλλη είναι μια ανεύθυνη στάση, διότι βάζετε πάνω από τα εθνικά θέματα, και πάνω από την κρίση των Ελλήνων βουλευτών το μικροκομματικό συμφέρον».

Κλείνοντας, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία, είναι σχεδόν βέβαιη η πιθανότητα, ότι η γειτονική χώρα θα ονομάζεται πλέον Δημοκρατία της Μακεδονίας, γεγονός που θα προκαλέσει έκρηξη αλυτρωτικών φαινομένων εις βάρος της Ελλάδας.

Τέλος, αναφέρθηκε στον παραλληλισμό με το Κυπριακό ζήτημα:
«Πριν 15 περίπου χρόνια, ο ελληνοκυπριακός ελληνισμός καταψήφισε το Σχέδιο Ανάν. Εάν είχε ψηφιστεί, ο τουρκικός στρατός θα είχε αποχωρήσει από την Κύπρο. Σήμερα είναι ακόμη εκεί. Θα πρέπει να αναλογιστούν όσοι τότε έλεγαν ότι αυτή η λύση δεν είναι συμφέρουσα ποιο είναι το έδαφος της συζήτησης. Σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν στην παράδοση της Μόρφου και της Αμμόχωστου, εξέλιξη που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι για πρώτη φορά έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η συζήτηση, όχι για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά για χαλαρή ομοσπονδία ενώ, παράλληλα, οι Τούρκοι θέτουν και το ζήτημα της συνομοσπονδίας. Δηλαδή, διχοτόμηση, διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτή είναι η κατάντια της πατριδοκαπηλείας, αυτή είναι η κατάντια των φοβικών συνδρόμων, οι διπλωματικές ήττες και οι εθνικές τραγωδίες. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και βάλτε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, ψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, ψηφίζοντας την εθνική γραμμή που είχε οριοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων».

Την σχετική ενημέρωση κάνει το γραφείο του κ.Κοντονή

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα