Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Έτινγκερ

17:21 17/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκύντερ Έτινγκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Έτινγκερ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης στην επόμενη περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός

με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Επεσήμανε δε, πως η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί ευκαιρία να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον εστιάζοντας στη σύγκλιση. Συνάντηση με τον Επίτροπο Έτινγκερ. pic.twitter.com/LWR2tMAZ29

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 17, 2017

Από την πλευρά του ο επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων, τόνισε ότι στις νέες προτεραιότητες για δαπάνες και πόρους συγκαταλέγεται το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα, ο Γκίντερ Έτινγκερ, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής, τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση, διότι η οικονομία μας, οι περιφέρειές μας, οι γεωργοί μας χρειάζονται την ασφάλεια του σχεδιασμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι η πρότασή του για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι «φιλόδοξη και ρεαλιστική και όχι ουτοπική».

«Το να επενδύει κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ πιο αποδοτικό από ότι να γίνονται 28 διαφορετικές επενδύσεις», τόνισε.

Επίσης μίλησε για την κοινή άμυνα της ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «η Ιρλανδία πληρώνει 3 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν θα φτάσουν εκεί οι πρόσφυγες και πληρώνει για να μείνουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, να ζήσουν και να σπουδάσουν».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ προσδιορίζει τον χαρακτήρα της και αντανακλαστικά των κρατών-μελών». «Καθοριστικότερες είναι οι πολιτικές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει ο προϋπολογισμός. Και αυτές ανάγονται στο διπλό έλλειμμα της ΕΕ, το δημοκρατικό και το κοινωνικό και την ακόμη υφιστάμενη κρίσης της νομιμοποίησης» πρόσθεσε.

«Υποστηρίζουμε το τρίτο σενάριο της Λευκής Βίβλου, όχι γιατί είμαστε υπέρ της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, αλλά είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης πολλών επιλογών. Εκεί που υπάρχει πολιτική συμφωνία, στα θέματα άμυνας, στα θέματα ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης, θα πρέπει να προχωρούμε αυτοί που θέλουμε, χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα