Ο κυβερνήτης της Φλόριντα καλεί τους κατοίκους της πολιτείας να «προετοιμαστούν για εκκένωση»

18:07 8/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ανακοίνωσε το πρωί ότι οι κάτοικοι της Πολιτείας, η οποία αναμένεται ότι θα πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα το πρωί της Κυριακής, «θα πρέπει να προετοιμαστούν να την εγκαταλείψουν σύντομα».

«Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Φλόριντα έχει πληθυσμό 20

εκατομμυρίων αλλά μέχρι στιγμής οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης αφορούν μόνο 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία αυτή και στη γειτονική Τζόρτζια.

«Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη», επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής» συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι «μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Μπροκ Λονγκ δήλωσε πως ο κυκλώνας Ίρμα, «μπορεί να προκαλέσει καταστροφές είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες», προειδοποιώντας ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε πως στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής η «Ίρμα» στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους τουλάχιστον ενώ επτά θεωρούνται αγνοούμενοι.

Οι εννέα θάνατοι σημειώθηκαν στα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που σαρώθηκαν από τον κυκλώνα.

Τόσο οι γαλλικές όσο και οι ολλανδικές αρχές κατήγγειλαν εξάλλου λεηλασίες στο ολλανδο-γαλλικό νησί Άγιος Μαρτίνος και ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθούν εκεί οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα».

Η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως «λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια» της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο.

Στην ολλανδική πλευρά του νησιού αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε.

Ο ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα