Ο ιός «χτυπά» και τις εργασιακές σχέσεις

20:46 1/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στην περίοδο της πανδημίας, έτσι όπως αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από εργαζομένους, συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από όσα η ίδια η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της παραδέχθηκε». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Θεσσαλικό Περισκόπιο ο εργατολόγος κ. Παλαιολόγος Παλαιολόγος.

Πρόσθεσε ότι οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, κυρίως σε κατασκευαστικές, τεχνικές, αρχιτεκτονικές εταιρίες και μελετητικά γραφεία, ενώ ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για τις πιέσεις που δέχονται οι

εργαζόμενοι, που λαμβάνουν το επίδομα της αποζημίωσης των 800 ευρώ. Οι τελευταίοι πιέζονται, σε περιπτώσεις από τους εργοδότες τους, είτε να συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς ο εργοδότης να καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, είτε να αποδίδουν τμήμα των 800 ευρώ στους εργοδότες. «Για τους εργαζόμενους – σημείωσε ο κ. Παλαιολόγος – όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα, δεν υπάρχει ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο που να τους κατοχυρώνει».

Επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έχουμε την νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας για την εγγύηση της εργασίας, όμως χαρακτήρισε ελλιπή και αποσπασματική αυτή την παρέμβαση. «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση – πρόσθεσε – αφορούν 1 εκατ. εργαζόμενους, δηλαδή τους μισούς, την ώρα που παρατηρείται εκτεταμένη παρανομία στη λήψη μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων και στην καταβολή του μισθού τους».

Για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που να ανέρχεται στο 15% του μισθού τους, ειδικώς στην περίοδο της πανδημίας που τα πολυκαταστήματα τροφίμων αύξησαν τα κέρδη τους κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ομοίως για τους εργαζόμενους στον τουρισμό επεσήμανε ότι, δεδομένων των δραματικών οικονομικών αποτελεσμάτων το σύστημα επιδότησης των εργαζομένων πρέπει να επεκταθεί και να αυξηθεί.

Τέλος, δήλωσε ότι δύο είναι τα βασικά συστήματα προστασίας για τους ίδιους τους εργαζόμενους: με συγκεκριμένο και γραπτό αίτημα να απευθύνονται στα σωματεία τους και να ζητούν άμεση παρέμβαση και με γραπτό επίσης αίτημα να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα