«Μέρες πολέμου» σε όλο τον κόσμο

19:28 1/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σοκάρουν οι αριθμοί των θανάτων παγκοσμίως, σε δραματική άνοδο τα κρούσματα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ισπανία. Τα κρούσματα έχουν φτάσει στις 861.000 ενώ 42.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η γενική εικόνα

Στην Ευρώπη, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με την Ιταλία να μετρά 12.000 νεκρούς, την Ισπανία 8.000 και τη Γαλλία 3.500. Στη Γερμανία ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 67.366 και των θυμάτων στα 732. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 4.000 και τα κρούσματα τις 189.000 ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε για δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες που έρχονται. Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου υπολογίζουν ότι τα θύματα του φονικού ιού μπορεί να φτάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία όπου έφτασαν στα 16.600 ενώ η χώρα μετρά 433 θανάτους.

Εν τω μεταξύ, την αναστολή των εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων μέχρι νεωτέρας αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και σε όλες τις επαρχίες του ανά την υφήλιο.

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Στην Ευρώπη

Καθώς η Ισπανία διανύει την τρίτη εβδομάδα καραντίνας και τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τις 100.000 ενώ πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κάθε μέρα στα νοσοκομεία της χώρας είναι και μια μάχη με το χρόνο. Ιδίως στο επίκεντρο της επιδημίας, τη Μαδρίτη, όπου τα ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται σκληρά.

«Είμαστε υπερπλήρεις. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, σωματικά και συναισθηματικά, γιατί η κατάσταση είναι τρομερή. Ζούμε σε μια κόλαση», δήλωσε μία Ισπανίδα νοσοκόμα.

Οι αρχές παρακολουθούν εναγωνίως την καμπύλη της επιδημίας ελπίζοντας να συνεχιστεί η τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων.

Κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους Ρώσους στρατιώτες που απολυμαίνουν τις πόλεις τους, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τίτλο «Από τη Ρωσία με Αγάπη». Στο πλευρό των Ιταλών συναδέλφων τους οι Ρώσοι ειδικοί απολυμαίνουν δεκάδες δημόσιους χώρους, γηροκομεία και θεραπευτήρια.
Στον ιταλικό Νότο όπου τα νοσοκομεία αρχίζουν κι εκείνα να κατακλύζονται από ασθενείς με covid-19, οι κάτοικοι αφήνουν παραδοσιακά χειροποίητα καλάθια γεμάτα με τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη. Κι ενώ χώρα συνεχίζει να στέλνει ασθενείς για νοσηλεία στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός Κόντε επικρίνει σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση την άρνηση του Βερολίνου στα κορωνο-ομόλογα επικαλούμενος για άλλη μια φορά τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντι: «Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να πω στους Γερμανούς πολίτες ότι εδώ δε γράφουμε σελίδες ενός εγχειριδίου οικονομίας. Γράφουμε σελίδες ενός βιβλίου Ιστορίας. Πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε μια ιστορική πρόκληση και μια επείγουσα κατάσταση που έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα συστήματα υγείας, τις οικονομίες μας και κοινωνικά μας συστήματα. Η ΕΕ πρέπει να δείξει εάν είναι το κοινό σπίτι των Ευρωπαίων πολιτών».

Κι ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας με περιορισμένη χρονική διάρκεια 5 ή δέκα ετών, προκειμένου να κάμψει τη γερμανική αντίσταση, ο Ολλανδός ομόλογός του παραδέχεται ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη στη διατύπωση των αντίστοιχων ολλανδικών θέσεων.

«Εάν δέχεσαι τέτοια θύελλα επικρίσεων όπως εμείς τώρα, τότε προφανώς δεν τα έχεις πάει καλά στη μετάδοση του μηνύματος» δήλωσε ο Βόπκε Χούκστρα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συζήτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο, πως θα προτιμούσε να κάνει ένα «δώρο» σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού, παρά να εκδώσει κοινά ομόλογα ή να αξιοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν, μια ηλικιωμένη ασθενής συγκλόνισε το Βέλγιο με την αυτοθυσία της. Η 90χρονη Σουζάν Χόιλερτς αρνήθηκε τον αναπνευστήρα λέγοντας στους γιατρούς να τον χρησιμοποιήσουν σε κάποιον νεώτερο. Δυο μέρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

Μάχη με την επιδημία δίνει και η Γαλλία, όπου οι γιατροί καταγγέλλουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό.

«Νιώθουμε σα να είμαστε σε χώρα του τρίτου κόσμου. Δεν έχουμε αρκετές μάσκες, αρκετό προστατευτικό εξοπλισμό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα», δήλωσε ο γιατρός Κριστόφ Πριντόμ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επισκέφτηκε εργοστάσιο παραγωγής μασκών και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η χώρα θα παράγει 10 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα.

Ο κορονοϊός πλησίασε και το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αφού ο γιατρός με τον οποίο συναντήθηκε και έκανε χειραψία την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο της Μόσχας βρέθηκε θετικός. Ο κ. Πούτιν βρίσκεται πλέον σε απομόνωση στην προεδρική κατοικία έξω από τη Μόσχα και ασκεί τα καθήκοντά του εξ’ αποστάσεως.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Από τη Βρετανία η Ευδοξία Λυμπέρη μεταδίδει τα εξής: «Εκτίναξη αριθμού νεκρών 563 αύξηση 31%, οι 486 στην Αγγλία /σύνολο χώρας 2,352.

-Σε δοκιμή ετοιμάζεται να μπει με ταχείες διαδικασίες το φάρμακο Remesivir που δημιουργήθηκε αρχικά για τον Ebola. Το φάρμακο αποδείχθηκε ότι σταματά άλλους κοροναϊούς, σε πειράματα σε ζώα και θα δοθεί σε βαριά ασθενείς.

-Οι οίκοι ευγηρίας της Βρετανίας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από τον κορονοϊό, με το προσωπικό να βρίσκεται σε σημείο θραύσης. Ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός της χώρας αποκαλύπτει επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις του.

-Το νοσοκομείο Nightninghale που ετοιμάστηκε σε 15 μόλις μέρες στο εκθεσιακό κέντρο ΕΞΕΛ στο Λονδίνο σε λίγες μέρες θα λειτουργεί για 500 αρχικά ασθενείς και σταδιακά για έως και 4χιλ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη δομή εντατικής θεραπείας στον κόσμο. Ο διάδρομος που διατρέχει τους θαλάμους είναι ενός χιλιομέτρου και έχει 16.000 προσωπικό.

-Περισσότερα κτίρια μετατρέπονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα ενώ το Παγοδρόμιο βόρεια του Λονδίνου ετοιμάζεται να μετατραπεί σε νεκροτομείο.

—Ο πρίγκιπας Κάρολος στην πρώτη του εμφάνιση μετά από την είδηση ότι αρρώστησε με κορονοϊό δημοσίευσε τηλεοπτικό μήνυμα συμπαράστασης όλων όσων είναι σε απομόνωση αλλά και των εργαζομένων. Ο διάδοχος του θρόνου είπε ότι πέρασε τον COVID-19 με ήπια συμπτώματα και τηρεί την κοινωνική απομόνωση».

Ήδη στο χώρο στάθμευσης γνωστής εταιρίας επίπλων στο Γουέμπλεϊ έχει στηθεί κέντρο διαγνωστικού ελέγχου. Ολοταχώς γίνονται και οι προετοιμασίες για να μετατραπούν 3 εκθεσιακοί χώροι σε Λονδίνο, Μπέρμινγχαμ και Μάντσεστερ σε νοσοκομεία. Μάλιστα στις προσπάθειες συνδράμει και ο Στρατός με την αεροπορία να έχει θέσει στην διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας στόλο ελικοπτέρων Πούμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

EPA/ANATOLY MALTSEV

Από το Παρίσι η Θωμαΐς Παπαϊωάννου τονίζει: «Στη Γαλλία, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει με ποιο τρόπο θα λήξει η καραντίνα, οι αριθμοί θανάτων αυξάνονται συνεχώς. Η περιοχή του Παρισιού κατακλύζεται από νέα κρούσματα, 2 νοσοκομειακά τρένα μεταφέρουν αρρώστους προς άλλες περιοχές της χώρας. Το Υπ. Εργασίας ανακοίνωσε οτι χιλιάδες επιχειρήσεις με πάνω από 3,5 εκ. εργαζόμενους έκαναν αίτηση για επιδόματα «τεχνικής ανεργίας». Κόστος 11 δις».

Ακόμη ένα νεκρό μετράει η Κύπρος (συνολικά εννέα) από τον κορονοϊό, καθώς και 58 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (συνολικά 320 περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές βάσεις), όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο κυπριακό υπουργείο Υγείας.

Στις ΗΠΑ

Οι θάνατοι από τον covid-19 στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν μέσα σε τρεις μέρες και πλέον ξεπέρασαν αυτούς της Κίνας και της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Ντόναλντ Τράμπ δηλώνει πως πλέον η χώρα του είναι σε πόλεμο με έναν θανατηφόρο ιό, «Θέλω κάθε Αμερικανός να είναι προετοιμασμένος για τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν. Αυτές θα είναι πολύ οδυνηρές, πολύ, πολύ οδυνηρές δύο εβδομάδες».

Ελπίζει όμως ότι θα αρχίσει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

Σε μία δραματική συνέντευξη τύπου η συντονίστρια του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, έδειξε γράφημα με ένα μεγάλο άλμα σε θανάτους, μεταξύ ενάμισι με δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, εφόσον δεν λαμβάνονταν περιοριστικά μέτρα.

Όπως δήλωσε η Δρ Ντέμπορα Μπρίξ: «Όμως με την κοινωνική αποστασιοποίηση, εάν ο κόσμος μείνει σπίτι, αν προσέχει κάθε μέρα να πλένουν τα χέρια τους, το γράφημα μας πάει σε αυτό το χαμηλό βουνό, στην ουσία έναν λόφο, στα 100 – 200.000 θανάτους, που και πάλι, είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός».

Η Ντέμπορα Μπριξ σημείωσε πως οι προηγούμενες προβλέψεις για χαμηλή πορεία του ιού βασίζονταν στα στοιχεία από την Κίνα που πιστεύει πως δεν ήταν ολοκληρωμένα.

Ο επικεφαλής αμερικανικής επιτροπής για κορονοϊό, είπε πως καταβάλλονταν όλες οι προσπάθειες για να κρατηθούν χαμηλά αυτοί οι αριθμοί.

«Ως ρεαλιστές, πρέπει να προετοιμαστούμε πως αυτή είναι μία πιθανότητα, ότι αυτό είναι που θα δούμε», σχολίασε ο Άντονι Φαούτσι, ενώ η Δρ Ν. Μπρίξ τόνισε: «Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα. Δεν υπάρχει μαγικό εμβόλιο, ή θεραπεία. Είναι απλά συμπεριφορές».
Και οι δύο επιστήμονες τόνισαν την σημασία να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από τον κόσμο.

Με τους θανάτους να έχουν περάσει τους 250 σε μια ημέρα και με πάνω από 1.200 σε όλη την πολιτεία η κατάσταση στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης παραμένει δραματική.

Πέρα από τη Νέα Υόρκη όμως, παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και πολλά νοσοκομεία από την Τζόρτζια και το Μίσιγκαν, μέχρι και την Καλιφόρνια και το Σιάτλ. Σε Κολοράντο και Βαλτιμόρη έχουν τελειώσει τα ηρεμιστικά, απαραίτητα για τους βαριά ασθενείς.

Και τόσες οικογένειες περιμένουν έστω μία λέξη για την κατάσταση των δικών τους ανθρώπους που υποφέρουν, και πολλές φορές πεθαίνουν μόνοι, Και οι εικόνες των νεκρών να μεταφέρονται από τα νοσοκομεία με κλαρκ σε φορτηγά πληθαίνουν.

Μια θάλασσα από ασθενοφόρα έφτασε στη Νέα Υόρκη και το πλωτό νοσοκομείο Comfort είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί ασθενείς, το ίδιο και οι εγκαταστάσεις στο Central Park, ακόμα και στάδια της πόλης.

Το ίδιο και το Μέρσι που έχει δέσει στο λιμάνι του Λος Άντζελες.

Συναγερμός όμως έχει ξεσπάσει στο αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρουζβελτ καθώς τουλάχιστον 100 από τους 5.000 ναύτες και αξιωματικούς είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Πάρκινγκ στο Λας Βέγκας έχει μετατραπεί σε χώρο στέγασης αστέγων, ενώ στο Λος Άντζελες η λεωφόρος της Δόξας έχει αδειάσει και εστιατόρια ετοιμάζουν γεύματα για τους γιατρούς.

Ο φονικός ιός χτυπά ανελέητα τη Νέα Υόρκη. Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού μιλούν στην ΕΡΤ, Έλληνες ομογενείς. Ο Νικόλαος Παπαϊωάννου, φαρμακοποιός στην Αστόρια τονίζει ότι ο κόσμος δεν έχει τα μέσα να προστατευθεί, αφού μάσκες, γάντια και οινόπνευμα έχουν εξαντληθεί..

«Η μάσκα που φοράω, είναι από φίλους που δεν είναι γιατροί φοράω την ίδια μάσκα Δυο Εβδομάδες.! Λένε ότι έρχονται προμήθειες σε μάσκες, το λένε στις ειδήσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν έχει κανένας».

Δρόμοι που έσφυζαν από ζωή είναι πια άδειοι. Οι ηλικιωμένοι κλείνονται στα σπίτια τους, δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους νέους, μας λέει ο Γιωργος Ζούβελος, κάτοικος της Νέας Υόρκης, που μαζί με άλλους Έλληνες φροντίζουν εθελοντικά για τη σίτιση ανήμπορων συμπολιτών τους και τονίζει: «Εμείς που είμαστε ελληνοαμερικανοί στη νέα Υόρκη πολεμάμε όσο μπορούμε με εμπόρους, κυρίως Έλληνες, που δεν θέλουν να πουν στον κόσμο ότι βοηθούν. Μας δίνουν κάσες με μήλα, μπανάνες, πατάτες και τα πάμε στα σπίτια των ηλικιωμένων, σε εκείνους που δεν μπορούν να βγουν έξω.

Μακάβριες εικόνες και έξω από τα νοσοκομεία. Βάζουν τους νεκρούς σε φορτηγά ψυγεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού.

O Γιώργος Ζούβελος, κάτοικος Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Όταν βλέπεις νταλίκα γεμάτη με νεκρούς νιώθεις ότι Δεν είναι παραμύθι. Δεν μπορείς να ξεφύγεις γιατί εκείνοι μέσα στις νταλίκες, αυτά τα σώματα, είναι οι γιαγιάδες, οι παππούδες, τα αδέρφια μας».

«Έχουν φορτηγά ψυγεία απέξω από κάθε νοσοκομείο, δεν έχουν χώρο να βάλουν τους ανθρώπους που χάθηκαν. Οδηγώ για το σπίτι και βλέπω απέξω δυο τρία μεγάλα ψυγεία που γεμίζουν πτώματα. Μέσα και στις διαδρόμους των νοσοκομείων περιμένουν να κάνουν το τεστ και πεθαίνουν πάνω στο κρεββάτι περιμένοντας», δήλωσε o Νικόλαος Παπαϊωάννου, ομογενής φαρμακοποιός στην Αστόρια.

Τραγική ειρωνεία, άλλοι να αψηφούν τα μέτρα και άλλοι να πεθαίνουν περιμένοντας να κάνουν το τεστ.

Από τη Νέα Υόρκη ο Αλέξανδρος Μορντουτάκ αναφέρει: «Αγώνας δηλώσεων για τις μάσκες – αναμένουμε επίσημη οδηγία ευρείας χρήσης. Βοήθεια δίνει η Ρωσία. Φλόριντα, Λουιζιάνα, Τέξας ανάμεσα στις πολιτείες που χρήζουν αυξημένης επαγρύπνησης. Δύο τρισεκατομμύρια για έργα υποδομής ζητάει ο Τραμπ. Ακόμα πιο δύσκολη η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης καθώς η κυβέρνηση ακυρώνει την περίοδο εγγραφής. Το 17% των αστυνομικών της Νέας Υόρκης ασθενούν. Δήλωση πίστης για εθελοντές σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Αισιόδοξοι οι Αμερικανοί, 9 στους 10 λένε ότι η χώρα θα τα καταφέρει».

EPA/RICARDO FRANCO

Στον κόσμο

Στο Μαντεγίν της Κολομβίας μια πόλη που εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας των καρτέλ γνωρίζει τι σημαίνει φόβος, η αστυνομία περιφέρει μία νεκροφόρα προσπαθώντας να πείσει τους κατοίκους να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Κολομβία είναι 900 και οι θάνατοι 16.

Η Κούβα με 200 κρούσματα και 8 νεκρούς από την πανδημία, έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα. 70 δολάρια πρόστιμο πρέπει να πληρώσουν αυτοί που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Οι Κουβανοί παρόλα αυτά βρίσκουν λύσεις. Η Κούβα έχει στείλει ομάδες με γιατρούς σε πολλές χώρες για να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών με covid 19.

Με 200 θανάτους και σχεδόν 6000 κρούσματα, η Βραζιλία έχει τα πιο υψηλά ποσοστά στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, παραμένει ένας από τους λιγοστούς ηγέτες στον κόσμο που δεν έχει απόλυτη προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές.

«Έχουμε μια αποστολή: Να σώζουμε ζωές, χωρίς να χάνονται δουλειές», δήλωσε ο πρόεδρος Μπολσονάρο.

Για 15η συνεχόμενη μέρα οι Βραζιλιάνοι διαμαρτύρονται κατά αυτής της πολιτικής από τα σπίτια τους.

Στην πολύπαθη Συρία που πριν λίγες μέρες καταγράφηκαν επίσημα τα πρώτα κρούσματα με 2 νεκρούς, οι άνθρωποι φοβούνται ότι τα στοιχεία είναι ψευδή και χειροκροτούν τους γιατρούς τους.

4.800 κρούσματα και 17 θανάτους έχει το Ισραήλ. Εν όψει του Πάσχα οι αρχές προχώρησαν σε απολύμανση των ναών στην Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη τριών θρησκειών.

Το Τείχος των Δακρύων καθαρίστηκε από τις προσευχές που αφήνουν οι Εβραίοι πιστοί. Τα σημειώματα περισυνελέγησαν σε ειδικές σακούλες και θα θαφτούν στο Όρος των Ελεών. Απολυμάνσεις έγιναν και στο τέμενος των μουσουλμάνων Αλ Άκσα αλλά και στον ναό της Αναστάσεως. Το Ισραήλ συνέδεσε οποιαδήποτε βοήθεια ενδέχεται να προσφέρει στις προσπάθειες στη Λωρίδα της Γάζας για την μάχη κατά του νέου κορονοϊού με μια πρόοδο στην ανάκτηση δύο Ισραηλινών στρατιωτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ιός έφτασε και στην Ν. Αφρική, όπου έχουν καταγραφεί 2.200 κρούσματα και 5 θάνατοι.

Η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα για τρείς εβδομάδες, ενώ 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση για να κάνουν τεστ στον πληθυσμό.

Λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές της Ινδίας τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοιό είναι αδύνατο να επιβληθούν.

Η πανδημία του κορονοϊού στην Τουρκία αναζωπύρωσε την αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με διαφωνίες ως προς τη συγκέντρωση χρημάτων, με την κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα να έχει ανακοινώσει ότι η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων που εγκαινίασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι παράνομη και απειλεί με διώξεις όσους εμπλέκονται.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Πούτιν και Ερντογάν με θέματα συζήτησης την πανδημία του κορονοϊού και για την Συρία.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετική είδηση: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη- Συγκλονιστικές εικόνες από τις ΗΠΑ (video)

www.ert.gr

Keywords
λωρίδα της γάζας, γαλλια, ρωσία, esm, κορονοϊός, εμφάνιση, στρατος, νέα, επιδοματα, δις, κυπρος, βασεις, ηπα, φως, κλαρκ, central, λας, ΕΡΤ, ειδήσεις, τεστ, ειρωνεία, σημαίνει, πασχα, απε-μπε, afp, ert, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, δωρο πασχα, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, οικουμενικο πατριαρχειο, τι σημαινει, χειροποιητα, μια ημερα, χωρες, ρωσία, αιτηση, αστυνομια, αφρικη, βελγιο, βραζιλια, γερμανια, γηροκομεια, εβραιοι, εικονες, ζωα, ηπα, θαλασσα, ιερουσαλημ, ιος, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κινα, λονδινο, ομολογα, προγραμμα, σφαιρα, τεστ, τηλεοραση, φως, ψυγεια, ωρα, afp, αγκυρα, αγορα, αυξηση, αμερικη, απε, απε-μπε, απλα, ασθενοφορα, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γαντια, γινονται, γιατροι, δεχεσαι, δηλωση, δοθει, δομη, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρωνεία, εκστρατεια, εβδομαδα, εμβολιο, εργα, εμφάνιση, ερντογαν, ερχονται, εστιατορια, ετοιμο, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ηρεμιστικα, ισχυει, θυελλα, εικονα, κυβερνηση, κλαρκ, κουβα, κτιρια, χτυπα, λαθη, λας, λας βεγκας, λεωφορος, λωρίδα της γάζας, μαδριτη, μοσχα, μπορεις, μπρουνο, νεα υορκη, νοσοκομεια, μπε, οινοπνευμα, ολλανδος, ορος, ουσια, παμε, παρισι, πνοη, πολιτεια, πουτιν, πριγκιπας, πουμα, σελιδες, σιατλ, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συρια, σπιτι, σπιτια, σιτιση, ταση, τεξας, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρενα, τρια, τριτη, συμπτωματα, φαναρι, φοβος, φορα, φορτηγα, αδυνατο, central, εφαρμογη, ηγετες, χωρα, υπουργειο, μεινει, μια φορα, νεκροι, νεκροφορα, νιωθεις, νοσοκομειο, ομαδες, ρωσοι, σημαίνει, σωματα, θεματα, υγειας, βουνο, χερια
Τυχαία Θέματα