Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης

10:21 25/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης και οι δυνατότητες να καταστεί κορυφαίος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλα οφέλη για το νησί, την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίστηκε στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έγινε στο Ηράκλειο.

Στον

χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε τον πρωτοποριακό γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται, με την ηλεκτρική διασύνδεση, τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, σημείωσε ότι οι προοπτικές που διαφαίνονται για την Περιφέρεια Κρήτης, αναμένεται να την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο με πολλαπλά οφέλη, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό.
Η Κρήτη και η Κύπρος, όπως επίσης επισημάνθηκε από ομιλητές μπορούν να καλύψουν ενεργειακά όλη την Ευρώπη, αλλά και να τονώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Για τα ζητήματα που τίθενται αυτή την περίοδο από την Τουρκία στα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου, οι ομιλητές επέκριναν την στάση της γειτονικής χώρας και τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι τοπικό, αλλά θέμα Ευρώπης-Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε θέση.
Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν σε δύο κατευθύνσεις, στις ενεργειακές εξελίξεις στον τομέα της ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και στις ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως δίκτυο φυσικού αερίου, πράσινη ενέργεια κ.α.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα