Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου – Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

09:01 25/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανάγκη ενότητας του έθνους για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας, του δικαίου και των αξιών, είναι η κοινή συνισταμένη στα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την οποία κορυφώνονται σήμερα με την στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας. Στα Ψαρά, μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, και στην Ορεστιάδα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο μετά τις 9.30 ο Αλέξης Τσίπρας επιθεώρησε άγημα έξω από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο πρωθυπουργός παρέστη στη δοξολογία και στην επιμνημόσυνη δέηση, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, πριν από την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων. Συμβολικής σημασίας χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ψαρά που απέχουν μόλις λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές και είναι το «ακριτικό νησί των Ηρώων» αλλά και της σφαγής του 1824.
Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών», τονίζει στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος. Βάσει της φιλίας και της καλής γειτονίας , τόνισε ο κ.Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της ‘Ανδρου, είναι «να κάνουμε την Μεσόγειο και το Αιγαίο γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας».

Ανάσταση του Γένους, χαρακτηρίζει την Εθνεγερσία του 1821 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως τονίζει οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού και τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους, και επισημαίνει:

«Όσες φορές εμείς οι Έλληνες πορευθήκαμε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο εθνικός διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές που στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές».

Tην ίδια στιγμή η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην αυριανή ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα τεθεί επί τάπητος η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Η σημερινή εθνική επέτειος είναι αφιερωμένη στους δύο στρατιωτικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης σε κατάσταση ομηρίας, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας αγώνας που απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Σε αυτό συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό η Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Ελλάδα-ΕΕ έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα σύνορά τους» – Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής (video)

«Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας:
«Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821. Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας».

To KKE κάνει λόγο για σύγκρουση της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης με τη φαιουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφέρεται σε νέα επαναστατική τάξη, την Εργατική και επισημαίνει: Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας», που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Άλλωστε, «εθνική ενότητα» δεν υπήρχε ούτε το 1821. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία».

Για προδομένη επανάσταση κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. «Η Επανάσταση του 1821 δεν ήλθε από το πουθενά, δεν προέκυψε από καμία “κοινωνική διεργασία”, αλλά ήταν ο προαιώνιος πόθος του Γένους. Η πολιτική της υποταγής, η οποία αποτελεί προδοσία του 1821, κρατά δέσμιο το Έθνος μας εδώ και 200 σχεδόν χρόνια! Όμως, το Πνεύμα αυτό του 1821 παραμένει ζωντανό», δήλωσε.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχετική είδηση:Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για την στρατιωτική παρέλαση

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα