Ο Γ. Παπαηλιού για την μεταλιγνιτική εποχή της Μεγαλόπολης

20:18 11/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το κυβερνητικό σχέδιο «δίκαιης μετάβασης» κατά τη «μεταλιγνιτική εποχή» της Μεγαλόπολης, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

(…) Ο «θάνατος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης αποτελεί συντριπτικό πλήγμα για τη Μεγαλόπολη αλλά και για ολόκληρη την Αρκαδία. Θα χαθούν άμεσα

περίπου 1.600 θέσεις εργασίας και έμμεσα πολλές άλλες που θα είναι αποτέλεσμα του μαρασμού της περιοχής.

Το κυβερνητικό σχέδιο «δίκαιης μετάβασης» δεν πληροί τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς όρους ενός στρατηγικού σχεδίου (…).

Ο κ. Παπαηλιού, μίλησε για διαβούλευση χωρίς την τοπική κοινωνία, για προχειρότητα, για έλλειψη πρόνοιας και γνώσης της περιοχής, ενώ στάθηκε και στο θέμα της ζώνης απολιγνιτοποίησης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις, μίλησε για την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το βιομηχανικό πάρκο, για το κέντρο έρευνας, για την παροχή κινήτρων, αλλά και για την διασφάλιση των πόρων χρηματοδότησης όλων αυτών των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Και κατέληξε ως εξής:

(…) η ενεργειακή μετάβαση να έχει το δυνατόν λιγότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και ο αναπτυξιακός επαναπροσανατολισμός της περιοχής να είναι και ομαλός και δίκαιος και ολιστικός (…).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα