Ο απολογισμός της Περιφερειακής αρχής. Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

09:35 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με βάση τη διαφοροποίηση του παραγωγικού συστήματος, την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και την διαχείριση του περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας κινήθηκε η Περιφέρεια μέσα στο 2016. Αυτό ήταν το κύριο σημείο του απολογισμού της Περιφερειακής αρχής τον οποίο παρουσίασε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου. Ο κος Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι παρότι η περιφερειακή αρχή κλήθηκε να λειτουργήσει σε έντονα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εντούτοις έγιναν

πολλά και μένουν να γίνουν και άλλα. Στον απολογισμό κατέγραψε την ολοκλήρωση σειράς σημαντικών σχεδιασμών όπως το 5ετές Στρατηγικό σχέδιο, τον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου και την αγροδιατροφική εταιρεία. Κατέγραψε την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ενώ για το νέο ΕΣΠΑ υπερκάλυψε τον εθνικό στόχο για απορρόφηση του 7% του προγράμματος αλλά παράλληλα κάλεσε τους δικαιούχους να μην καταθέτουν συνεχώς αιτήματα για παράταση χρόνου υποβολής προτάσεων.
Σκληρή κριτική άσκησε ο Σπύρος Σπύρου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κάνοντας λόγο για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της περιφερειακής αρχής, για υποστήριξη πολιτικών που εμποδίζουν την ανάπτυξη και δημιουργούν εμπόδια στις επενδύσεις, για άσκηση μικροπολιτικής με τη φτώχια και αδράνεια στην απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
Για έλλειψη διεκδικητικής πολιτικής κατηγόρησε ο Γιώργος Καλούδης την Περιφερειακή αρχή διότι όπως είπε αποδέχθηκε την αποψίλωση των Ιονίων Νησιών από υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν στην Ήπειρο, πολιτική που συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατηγόρησε επίσης για απραξία σε σημαντικά προβλήματα της Κέρκυρας όπως τα σκουπίδια, η συντήρηση των δρόμων και η παραλιακή της Γαρίτσας.
Ο Θόδωρος Γουλής άσκησε επίσης έντονη κριτική στην Περιφερειακή αρχή για την απουσία της στα μεγάλα θέματα της περιοχής μας όπως είναι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου. Επίσης τόνισε ότι κινήθηκε με την ίδια οικονομική πολιτική που κινείται η κυβέρνηση, δηλαδή με προϋπολογισμούς φτώχιας , ενισχύσεις επιχειρηματικών σχεδίων των καπιταλιστών και διάσπαρτα έργα που δεν καλύπτουν λαϊκές ανάγκες.
Ο Τάσος Σαλβάνος τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε η πολιτική συνεργασίας των παρατάξεων που αρχικά είχε δείξει ότι επιθυμούσε η Περιφερειακή αρχή. Στο θέμα των επενδύσεων τόνισε ότι δεν αρκεί να δηλώνει κάποιος υπέρ των επενδύσεων αλλά να θεσπίζει κριτήρια και κανόνες σεβασμού του δημόσιου χώρου

Keywords
Τυχαία Θέματα