Ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη σχετίζεται με την παχυσαρκία

12:08 24/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα παιδιά, στις μέρες μας, αφιερώνουν όλο και περισσότερο από τον καθημερινό τους χρόνο στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, στον υπολογιστή, σε παιχνιδομηχανές ή σε κινητά τηλέφωνα.

Ο αυξημένος χρόνος μπροστά σε μια οθόνη, όμως, πρέπει να διέπεται από κανόνες, καθώς η παρακολούθηση, κυρίως τηλεόρασης, έχει συσχετιστεί με την υιοθέτηση μη υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η παιδίατρος και διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ιωάννα Αντωνιάδου, εξηγεί στη «Ραδιοτηλεόραση» γιατί o αυξημένος χρόνος μπροστά στην

οθόνη σχετίζεται με την παχυσαρκία.

«Ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη εκθέτει το παιδί ή τον έφηβο σε πλήθος διαφημίσεων που αφορούν ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, αλμυρά σνακ ή γλυκά. Επίσης, συσχετίζεται με μειωμένη φυσική δραστηριότητα και άσκηση, γεγονός που προκαλεί ανισορροπία στο ισοζύγιο ενέργειας, με επακόλουθο την αύξηση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη IDEFICS (στην οποία συμμετείχαν Βέλγιο, Σουηδία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία), τα παιδιά που είχαν λιγότερες από 14 ώρες εβδομαδιαίως ενασχόληση με την οθόνη (τηλεόραση, DVD, υπολογιστής) ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά, για τα μεγαλύτερα των 2 ετών παιδιά, να περιορίζεται ο χρόνος μπροστά στην οθόνη σε 1-2 ώρες την ημέρα. Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η έκθεση μπροστά στην οθόνη. Αντίθετα, στη χώρα μας βλέπουμε συχνά να χρησιμοποιούνται το τάμπλετ ή το κινητό ως μέσα ταΐσματος».

κ. Αντωνιάδου, η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παιδιών που είναι ή αναμένεται να γίνουν στην ενήλικη ζωή τους παχύσαρκα έχει αυξηθεί;

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (2016), ενώ η παχυσαρκία των ενηλίκων στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, η παιδική παχυσαρκία είναι σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Περίπου ένα στα δύο αγόρια ηλικίας 10-12 ετών, το 2010, χαρακτηρίστηκε ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ και σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο.

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, στα νεαρά άτομα με αυξημένο βάρος σώματος παρουσιάζονται ορθοπεδικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς, ώστε να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη

να μη συνδέεται το φαγητό με οθόνες ή οι οθόνες με φαγητό π.χ. τάμπλετ, τηλεόραση ή και κινητό,να μην υπάρχει τηλεόραση ή άλλη οθόνη στο υπνοδωμάτιο ιδίως των μικρών παιδιών,ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη να μη χρησιμοποιείται ως τιμωρία ή ανταμοιβή,να συζητούν με τα παιδιά τον ρόλο των διαφημίσεων,να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχολούνται με δραστηριότητες και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν τον υπολογιστή, όπως καλλιτεχνικές, αθλητικές, φυσιολατρικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες.Οι ίδιοι οι γονείς να λειτουργούν ως παράδειγμα για τα παιδιά τους, περιορίζοντας τον χρόνο που διαθέτουν για την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα