Ντόναλντ Τραμπ εναντίον NBA και Κίνας- Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται

17:43 11/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πυρά ακόμη και κατά των αθλητών του NBA στους οποίους καταλόγισε «δουλικότητα προς το Πεκίνο», εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που δεκάδες αμερικανικά δημοσιεύματα επιμένουν ότι δεν έχει άλλη επιλογή επανεκλογής του στον Λευκό Οίκο, παρά ακολουθώντας προεκλογική εκστρατεία αντικινεζικής ρητορικής.

«Είχα μια φοβερή σχέση με τον πρόεδρο της Κίνας. Τον συμπαθώ, όμως δεν νιώθω το ίδιο τώρα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox, εκτιμώντας

ότι σε σχέση με τις επιπτώσεις από την πανδημία ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα ήταν κατά χίλιες φορές πιο ασήμαντος.  «Δεν έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις από κορυφαίους μπασκετμπολίστες του NBA, όπως ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο Στιβ Κερ και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που δημόσια δηλώνουν επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αφορμή για την ανάρτηση του προέδρου που χαρακτηρίζει επαίσχυντη την συμπάθεια προς την Κίνα και παράλληλα απαντά: «Κάποιοι άνθρωποι στο ΝΒΑ είναι πολύ, πολύ κακοί και ειλικρινά πάρα πολύ χαζοί για να με κριτικάρουν».

President Donald Trump on Tuesday said it was a disgrace the NBA continued to cater to China despite their known human rights abuses.

— Breitbart News (@BreitbartNews) August 11, 2020

Την ώρα που και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκινά από την Τσεχία την «αντικινεζική» περιοδεία του δηλώνοντας ότι η Κίνα «προκάλεσε τεράστιο πόνο, απώλεια ζωής και  πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία αποκρύπτοντας πληροφορίες για τον κορονοϊό», νέα δημοσιεύματα μιλούν για χρέη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το χρέος προέρχεται από μια συμφωνία αναχρηματοδότησης 950 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012, στην οποία η Τράπεζα της Κίνας έκοψε 211 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε άρθρο του Politico.

Το 2012, η ​​Τράπεζα της Κίνας, εμπορική τράπεζα που ανήκει στο κινεζικό κράτος, παρείχε πάνω από διακόσια εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια σε ένα συγκρότημα γραφείων της Νέας Υόρκης, ιδιοκτησία του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε η Politico την Παρασκευή. Τα δάνεια θα λήξουν το 2022, «στη μέση της ενδεχόμενης  δεύτερης θητείας του Τραμπ», σύμφωνα με το άρθρο.

The Chinese financial investments that end up funding President Trump’s office buildings are the mirror image of the trade deficit that has cost the United States millions of jobs.

— The New Yorker (@NewYorker) August 11, 2020

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, από το 2013, η Τράπεζα της Κίνας «ήταν ήδη ένας από τους μεγαλύτερους ξένους δανειστές σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ, βοηθώντας στη χρηματοδότηση ακινήτων κύρους».

Το αν οι επιχειρήσεις του Τραμπ έλαβαν περισσότερα δάνεια από κρατικές κινεζικές τράπεζες – ή από άλλους επενδυτές με δεσμούς με ξένες κυβερνήσεις – είναι άγνωστο επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις.

«Ορισμένοι θα πουν είναι μια προσβολή προς τους άνδρες»

Σε άλλες δηλώσεις του, στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε πως ορισμένοι άνδρες θα μπορούσαν να νιώσουν «προσβεβλημένοι» από τη δέσμευση του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν να επιλέξει γυναίκα ως συνυποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Περιορίστηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων» δήλωσε, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του αυτήν την εβδομάδα.

Μονάχα δύο γυναίκες στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ επιλέχθηκαν ως συνυποψήφιες επίδοξων προέδρων: η Σάρα Πέιλιν το 2008 στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακέιν και η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984 με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντέιλ.

Πηγή: New Yorker, Politico, Reuters
Σχετική είδηση: Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο – Φυγαδεύτηκε ο Τραμπ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα