«Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ» στο Θέατρο Αλκμήνη

13:28 18/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παράσταση «Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ» της Βάσιας Αργέντη φιλοξενείται στο Θέατρο Αλκμήνη, κάθε Κυριακή, στις 21:00.

«Η «Νούρα» μας είναι ένα σύγχρονο κείμενο το οποίο μιλά σε όλες τις εποχές των ιστορικών μετακινήσεων και αφορά κάθε άνθρωπο του σήμερα, του χθες και του αύριο που βρέθηκε αντιμέτωπος είτε με αναγκαστικές εκπτώσεις, είτε με τον χειρότερο του εαυτό. Ζούμε σε μία εποχή εύθραυστη σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό, της κοντής μνήμης και της υπέρμετρης φιλαυτίας και προσπαθούμε

να αγγίξουμε τις αιτιάσεις αυτής της εποχής. Κάνουμε μία προσπάθεια λοιπόν, μέσα από το κείμενο, τις ερμηνείες και την πρωτότυπη μουσική να προκαλέσουμε μία μικρή δόνηση στον ανθρώπινο νου, όσο καθίσταται αυτό εφικτό. Και να τονίσουμε πως πάνω από όλα και όλους , χειριστής και διαχειριστής όλων είναι ο Άνθρωπος και αν χαθεί αυτός , τότε πάει… χάθηκαν όλα» σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης.

Υπόθεση

Η ηθική τελειότητα μοιάζει να είναι ο οδηγός στη ζωή του ενός ήρωα (Αλέξανδρος), αλλά δυστυχώς η ζωή πολλές φορές μας γεμίζει ψευδαισθήσεις προερχόμενες από το συλλογικό ασυνείδητο που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε, και σε έναν τέτοιο σκόπελο σκοντάφτει ο Αλέξανδρος. Παράλληλα, οι κεντρικές ηρωίδες μας (Μητέρα της Νούρα και η Νούρα) αποζητούν, όχι το δυτικό όνειρο όπως κάνουν οι μετανάστες, αλλά μία ανθρώπινη ζωή. Μια ζωή δίχως διώξεις, εγκλήματα και πολέμους. Όπως λέει, η Νούρα μας: «μαμά, στις χούφτες μου έχω φυλάξει λίγο ήλιο». Αυτόν τον ήλιο αποζητούν. Στο έργο αυτό μας παρουσιάζεται μία διπλή Οδύσσεια: Του δυτικού ανθρώπου που τα έχει «όλα» και στέκεται θύμα αυτής της ιδανικής συνθήκης και των προσφύγων που, η ζωή τους μοιάζει το απόβλητο ενός συστήματος που δεν δείχνει στάλα συμπόνιας.

Συντελεστές

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη

Μουσική: Ανδρέας Καρανίκας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Καρνάτσου

Ενδυματολόγος: Νίκος Τριανταφύλλου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ανθή Χατζηαποστόλου

Μακιγιάζ: Μαρία Φαρούπου

Φωτογραφία: Άμπερ Ντόκου

Camera: Μανώλης Δασκαλάκης

Σκηνικά: Art In Art

Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Γραφίστας: Γιάννης Παπαστάθης

Παραγωγή : Art In Art

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( A-priori)

Παίζουν:

Αρετή Κετιμέ: Α’ Διανομή /Μαίρη Δουλγερίδη Β’ Διανομή

Τζούλι Τσόλκα,

Γιάννης Χαντέλης,

Θεώνη Φύτρου,

Σωτηρία Χρυσικοπούλου

Στο πιάνο: ο Ανδρέας Καρανίκας

Διάρκεια:

85’ (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8| Γκάζι

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα