Νέος συναγερμός στο Τέξας λόγω Χάρβεϊ – «Σαρώθηκαν» ως και 40.000 σπίτια (video)

19:35 30/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για 30.000 έως 40.000 κατεστραμμένα σπίτια, την ώρα που στα καταφύγια βρίσκονται 30.000 πλημμυροπαθείς, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις στο Χιούστον. Ήδη, ο Χάρβεϊ που ξέσπασε υπό τη μορφή τροπικής καταιγίδας στο Τέξας, ξεπερνά σε απολογισμό καταστροφών τους δύο προηγούμενους τυφώνες, Κατρίνα και Σάντι. Σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το κόστος η ιδιωτική εταιρεία Weather AccuWeather, υπολογίζοντας παράλληλα ότι το οικονομικό πλήγμα

υπολογίζεται στο 0,8% επί του ΑΕΠ. Οι ειδικοί πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s υπολογίζουν πάντως, το κόστος σε 51 ως 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Aerial footage over Houston shows a devastating sight left by Harvey, before it trudged east to Cameron, Louisiana. pic.twitter.com/2QKWGP087w

USA TODAY (@USATODAY) August 30, 2017

Για δεύτερο πλήγμα, προειδοποιούν μετεωρολόγοι καθώς η τροπική καταιγίδα χτύπησε ξανά τις ακτές του Κόλπου, αυτή τη φορά στα σύνορα του Τέξας με τη Λουϊζιάνα, ενώ ο συναγερμός για πλημμύρες παρατείνεται ως την Παρασκευή, λόγω των νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Μέρη του Χιούστον, της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι ακατοίκητα για εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες ενώ κοντά στα δύο φράγματα του Χιούστον υπολογίζεται ότι έχουν κατακλυστεί από τα νερά 4.000 σπίτια.

Η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Elaine Duke, προειδοποίησε ήδη ότι «η ανάκαμψη θα διαρκέσει χρόνια».

10 χιλιάδες διασώσεις, έχουν γίνει από τον αμερικανικό στρατό και το πολεμικό ναυτικό, ωστόσο δύο ηλικιωμένοι, μαζί με τα 4 εγγόνια τους εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως επίσης και δύο εθελοντές διασώστες. Μωρό 30 ημερών προστέθηκε πριν από λίγες ώρες στον κατάλογο των διασωθέντων.

Airmen from the @nationalguardny 's @106thRescueWing rescue a one month old baby while assisting the Hurricane Harvey Response. pic.twitter.com/CbxBE8nUqa

— National Guard (@USNationalGuard) August 30, 2017

Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, ενώ ήδη έχει παραλύσει το ένα πέμπτο των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ.

Τραμπ: «Σας ευχαριστώ»

Ο πρόεδρος Τραμπ ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας χωρίς να συναντηθεί με τους πληγέντες. «Αυτό που συνέβη στο Τέξας είναι ιστορικό, είναι επικό, αλλά συνέβη στο Τέξας και το Τέξας μπορεί να διαχειριστεί τα πάντα», δήλωσε. Την επίσκεψη επισκίασε κατά τον διεθνή τύπο η εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ που θύμιζε «αεροπόρο αλλά με δωδεκάποντα», αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο. Στο Τέξας πάντως εμφανίστηκε με αθλητικά.

Rescue operations and evacuations continue in Texas as a result of Storm #Harvey, and floodwaters are expected to rise further pic.twitter.com/JE4FvoddFb

Sky News (@SkyNews) August 30, 2017

Ένας αστυνομικός στο Χιούστον πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του ανεβάζοντας σε τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς.

Οι κάτοικοι της κομητείας Χάρις στο Τέξας που ζουν σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από ένα χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου Arkema απομακρύνθηκαν προληπτικά λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και αξιωματούχοι της Arkema.
Τα χημικά προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης παρέλυσαν από τις πλημμύρες.

Τα επικίνδυνα προϊόντα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε κοντέινερ που ψύχονται από κινητήρες ντίζελ, αλλά και εκεί ακόμη η άνοδος του νερού διέκοψε τη λειτουργία των κινητήρων.

#Harvey has taken a lot, but it will NEVER take our humanity. We have seen so many neighbors helping each other. THANK YOU #HopeForHouston pic.twitter.com/M8aTACwHhc

— ABC13 Houston (@abc13houston) August 30, 2017

Οι ανθρώπινες αλυσίδες, από ανθρώπους που χέρι χέρι βοήθησαν μια 32χρονη να γεννήσει, συνεχίζονται για τη διάσωση εκατοντάδων ζώων που διατρέχουν κίνδυνο, όπως αναφέρουν μηνύματα και βίντεο μέσω Twitter.

Προειδοποίηση απηύθυνε ωστόσο ο ιδιοκτήτης του πάρκου θαλάσσιας ζωής, Gator Country στο Μπόμοντ του Τέξας, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι 350 αλιγάτορες που φιλοξενεί να δραπετεύσουν, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των νερών από τις πλημμύρες.

Σταρ συνδράμουν τα θύματα του κυκλώνα Χάρβεϊ

Στο κάλεσμα του ηθοποιού Κέβιν Χαρτ να συνδράμουν τους πληγέντες, ανταποκρίθηκαν ήδη η η Μπιγιονσέ, που κατάγεται από το Χιούστον, ενώ με δωρεά 25.000 ακολουθούν ο DJ Καλέντ και ο Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον.
Για δωρεά 1 εκατομμυρίου από την ηθοποιό Σάντρα Μπούλοκ έκαναν λόγο αναρτήσεις στο Twitter, ενώ εξίσου γενναιόδωρη χαρακτηρίζεται η δωρεά της Τζένιφερ Λόπεζ.

Sandra Bullock donates $1 million for Harvey relief pic.twitter.com/9MeotWphRx

— NewsBut (@butstories) August 30, 2017

Δωρεά ύψους 100.000 δολαρίων μέσω Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή η Microsoft.

Σχετική είδηση:Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο Χιούστον – Στη Λουιζιάνα ο Χάρβεϊ (video)
Σχετική είδηση:Στο Τέξας ο Τραμπ: «Επικών διαστάσεων» οι πλημύρες – Ανακτά την ισχύ του ο «Χάρβεϊ»

Keywords
Τυχαία Θέματα