Νέο κύμα πανδημίας φαίνεται ότι πλήττει την Κίνα -Στοιχεία ύφεσης στην Ευρώπη (video)

09:21 13/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Tα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό των τελευταίων έξι εβδομάδων κατέγραψε η Κίνα, που όπως όλα δείχνουν έχει μπροστά της το λεγόμενο δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας. 

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής καταγράφηκαν 108 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, από 99 μία ημέρα νωρίτερα. Η Κίνα έκλεισε τα σύνορα με τη Ρωσία, μετά τα νέα κρούσματα που

καταγράφονται στα βορειανατολικά. Στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία, εντοπίστηκαν 56 νέα κρούσματα, με τα 49 να είναι ταξιδιώτες προερχόμενοι από τη ρωσική επικράτεια.

Στην Ευρώπηο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση με εξαίρεση την Βρετανία. Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία ελπίζουν αλλά δεν χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού. Στην Ισπανία μάλιστα το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα παραμείνει σε ισχύ για το καλοκαίρι ακόμη και στις παραλίες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν συνέστησε στους πολίτες να μην οργανώνουν καλοκαιρινές διακοπές και πρότεινε να παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνω των 65 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.
Στις ΗΠΑ, 1.514 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο, με τον αριθμό των θυμάτων να καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αποδέχθηκε την παραίτηση που υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το χάος που προκάλεσε η αιφνίδια καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Με κατάνυξη εορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, περιστοιχισμένος μόνον από τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. Το απόγευμα ο Πατριάρχης προέστη της Ακολουθίας του Νυμφίου.

 Στην Ιταλία συγκλονιστική ήταν η παρουσία του  τραγουδιστή Andrea Bocelli έξω από τον καθεδρικό ναό Duomo την Κυριακή του Πάσχα στο Μιλάνο. Ο Μποτσέλι προσκλήθηκε από τον Δήμαρχο του Μιλάνου Τζουζέσπε Σάλα να πραγματοποιήσει μια συναυλία του Πάσχα μέσα σε ένα άδειο ντουόμο λόγω των μέτρων.

Italian singer Andrea Bocelli performs outside the Duomo cathedral, on Easter Sunday, in Milan (AP Photo/Luca Bruno)

Οι περίπου 150 μετανάστες που διασώθηκαν από το Alan Kurdi, το πλοίο της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea-Eye, την περασμένη Δευτέρα θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο και θα τεθούν σε καραντίνα σε αυτό για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας λέει ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί τους μετανάστες που διέσωσε το σκάφος διότι μπορεί να είναι φορείς του SARS-CoV-2.
Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλο σκάφος «τις επόμενες ώρες» με «την τεχνική υποστήριξη της ιταλικής ακτοφυλακής», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.
Αφού ολοκληρωθεί η μετεπιβίβασή τους, θα εξεταστούν από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό και Ιταλούς γιατρούς. Οι εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν σε ιταλικό λιμάνι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.
Όπως εξηγείται στο κείμενο οι ιταλικές αρχές δέχονται «μεγάλη πίεση», από «οργανωτική και υγειονομική» σκοπιά, εξαιτίας της πανδημίας.
Η Ρώμη προέτρεψε το Βερολίνο να αναλάβει την υποδοχή των μεταναστών επικαλούμενη το γεγονός ότι το Άλαν Κούρντι πλέει υπό σημαία Γερμανίας. Αλλά το υπουργείο Μεταφορών σημείωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε το ενδεχόμενο.
Στη Γερμανία ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το περασμένο 24ωρο αυξήθηκε κατά 126 και ανέρχεται πλέον σε 2.799, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα ήταν 2.537, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει πλέον τους 123.016, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σχετικά μικρότερος από εκείνον που καταγράφηκε την Κυριακή (2.821) και σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη ημέρα επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Γερμανία, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών.

Έλληνας ομογενής από την Κρήτη, Ο Χρήστος Ζερβουδάκης, είναι ο ένας από τους, μόλις 4 νεκρούς, από κορονοϊό στη Νέα Ζηλανδία. Ένας ακόμη ασθενής, ο πέμπτος, υπέκυψε στην ασθένεια COVID-19 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Κίνα -Στοιχεία, Ευρώπη,neo, kina -stoicheia, evropi