Νεκροί και τραυματίες από σεισμό 6,5 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

09:39 11/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 90 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νήσο Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες την Παρασκευή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών, σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ. και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 13 χλμ. ανατολικά

της πόλης Σουριγκάο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, USGS.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν υπάρχει απειλή για σεισμικά κύματα.

Ο επικεφαλής της σεισμολογικής υπηρεσίας των Φιλιππίνων δήλωσε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας ότι έχουν καταγραφεί 89 μετασεισμικές δονήσεις κι αναμένονται και νέες.

Πολίτες έτρεξαν πανικόβλητοι έξω από τα κτίρια και πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, σε πάρκα και περιοχές που θεωρούν ασφαλείς, σύμφωνα με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν διακοπεί, μια γέφυρα και ένα ξενοδοχείο κατέρρευσαν, ενώ σπίτια υπέστησαν ζημιές. Το αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε διότι σχηματίστηκαν ρωγμές στον διάδρομο προσγειώσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει τη Σουριγκάο από το 1879, όταν είχε καταγραφεί δόνηση 6,9 βαθμών.

Οι Φιλιππίνες, που βρίσκονται στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες, πλήττονται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2013, σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 220 ανθρώπους στα κεντρικά νησιά του αρχιπελάγους.

Πηγές: SPUTNIK, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα