Νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ – Αντιδράσεις κομμάτων (video)

22:17 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην συγκρότηση του ΕΣΡ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα -Τετάρτη ή Πέμπτη- η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της Νίκου Βούτση. Εξόφθαλμα αντιθεσμική χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας. Για συζήτηση μόνο με απόσυρση του νόμου Παππά,

έκανε λόγο νωρίτερα η ΝΔ. Για ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο κατηγορεί τη ΝΔ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Υπάρχει μία αναγκαιότητα. Καθώς κλείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα πανελλαδική εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα, και περιμένουμε και την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΣΡ και να ξεκινήσει η διαδικασία για τα άλλα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς», τόνισε ο Ν. Βούτσης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει προικοδότηση του ΕΣΡ ώστε να λειτουργήσει στα πρότυπα της γαλλικής αρχής. Δεν γίνεται με τα ψέματα να κάνουμε ανεξάρτητες αρχές».

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι στη συνεδρίαση της Διάσκεψης «δεν θα υπάρχει προπαρασκευαστική διαδικασία. Θα είναι για ψηφοφορία». Υπενθύμισε ότι «η πρόταση είχε κατατεθεί από πέρυσι», αλλά μπορεί να γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα. «Προφανώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και με βάση την ωρίμανση. Δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι. Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη», επεσήμανε.

«Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», σχολιάζει ο Νίκος Παππάς.

«Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας. Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ», καταλήγει ο κ. Παππάς.

Την κατάργηση του νόμου Παππά ζητά η ΝΔ

«H λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ απαντώντας στις κατηγορίες του υπουργού Επικρατείας.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Νέα Δημοκρατία, από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», επισημαίνει η ΝΔ, θέτοντας ως προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά για να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το θέμα.

Η ΝΔ εκτρέπεται ολοένα και περισσότερα, απαντά η κυβέρνηση

«Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η Νέα Δημοκρατία εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο» απαντά το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Με την ανακοίνωσή της, («η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός…») σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Επιπλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ, ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες», προσθέτει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Τους καλούμε να συνέλθουν γιατί ο κατήφορος που έχουν πάρει, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος«, τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και καταλήγει: «Το ότι η ΝΔ «αδειάζει» με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά».

Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική Κυβέρνηση είναι το θράσος της, ανταπαντά η ΝΔ

«Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις», απάντησε η ΝΔ στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που παρέκαμψε το Ε.Σ.Ρ., παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά.

Και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία επειδή επιμένουμε στο αυτονόητο.

Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο Ε.Σ.Ρ. και συζήτηση για τη συγκρότησή του από μηδενική βάση και σε κλίμα συνεννόησης.

Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική Κυβέρνηση είναι το θράσος της.

Τίποτα άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια, λέει απαντά εκ νέου η κυβέρνηση

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού επισημαίνει πως «θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια, να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της διαπλοκής, και να ζητάς και τα ρέστα».

Και υπογραμμίζει ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Ας προσέλθει η ΝΔ«.

Νέα ανακοίνωση -απάντηση της ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Αντί άλλης απάντησης στους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ, που αρνείται τις σχέσεις συμπάθειας στελεχών του με κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες, υπενθυμίζουμε:

Α. Την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Κυρίτση στο facebook, στις 6 Αυγούστου, που υιοθετούσε τις απόψεις αναρχικών και επαναλάμβανε: “Ή δείχνουμε αλληλεγγύη στους συντρόφους ακόμη και όταν παρανομούν ή απλά ζητάμε δίκαιη δίκη”.

Β. Την κατάθεση του πρώην Υπουργού κ. Γιάννη Πανούση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 18.11.2015, σύμφωνα με την οποία «όλα τα έγγραφα από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» έχουν τα ίδια που λένε και διάφοροι Υπουργοί»».

Την ανασύσταση του ΕΣΡ ζητά η Ένωση Κεντρώων

«Άσχετα από το τι απόφαση θα βγάλει το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, το ΕΣΡ πρέπει να ανασυσταθεί», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. «Για την ανασύσταση ωστόσο αυτή, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί ότι τις άδειες θα τις δώσει το ΕΣΡ που θα εξετάσει τους σχετικούς φακέλους και τα μέλη του ΕΣΡ θα είναι άνθρωποι ευρυτέρου κύρους. Η ΝΔ πάλι πρέπει να παύσει να είναι αδιάλλακτη, γιατί διαφορετικά θα είναι αυτή που υποκινεί και υποδαυλίζει το άναρχο και διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα