Νέα προγράμματα για 13.000 ηλικιωμένους στη Λάρισα

11:28 1/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κύκλοι μάθησης από Πανεπιστημίου Πολιτών όπως η εκμάθηση Η/Υ αλλά και η καταγραφή προφορικής ιστορίας και αφηγήσεων, προγράμματα αγωγής Υγείας, Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης αλλά και δράσεις – εκδρομές σε πολιτιστικές διαδρομές σε Λάρισα και Αθήνα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δράσεων των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων για την επόμενη περίοδο.

Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης

επεσήμανε πως τα ΚΑΠΗ λειτουργούν πλέον σε μια νέα βάση, με μοναδικό στόχο τη στήριξη της Τριτης Ηλικίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «πόλη δεν είναι μόνο τα έργα και οι δρόμοι αλλά κυρίως οι άνθρωποι».

Αναλυτικά στις δράσεις, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα των ΚΑΠΗ κ. Κ. Τσιαούσης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης αλλά κα η προισταμένη των ΚΑΠΗ κ. Βάσω Γιαννίκη.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) αποτελούν τα τελευταία χρόνια σύγχρονες δομές παροχής υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο με σκοπό την πρόληψη, την ενημέρωση και την υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Στο Δήμο Λαρισαίων λειτουργούν έξι ΚΑΠΗ, καλύπτοντας όλες τις περιοχές της πόλης ( Νέα Σμύρνη, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Ανθούπολη, Άγιος Γεώργιος). Συμπληρωματικά, έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για διεύρυνση του 6ου ΚΑΠΗ στο οποίο ανήκε η Γιάννουλη/ Φαλάνη/ Τερψιθέα με άνοιγμα στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Κοιλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε την δημιουργία των παραρτημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων.

Ο συνολικός αριθμός των μελών ανέρχεται στα 13.028 μέλη με 1000 νέες εγγραφές τον χρόνο.

Για το έτος 2018- 2019 έχουν σχεδιασθεί και ξεκινούν την υλοποίησή τους σειρά δράσεων που αναδεικνύουν μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση στα ζητήματα της Τρίτης ηλικίας με άξονα την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, σεβασμό στις ανάγκες τους και φροντίδα για τα ενδιαφέροντά τους .
Ανάμεσα στις δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι προγράμματα του νέου θεσμού της πόλης του Πανεπιστημίου των Πολιτών, προγράμματα αγωγής υγείας, δημιουργικές δραστηριότητες σε όλα τα ΚΑΠΗ, αλλά λαο οι πολιτιστικές διαδρομές, μία καινοτόμα παρέμβαση σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός πόλης:

Α) Κύκλοι μάθησης Πανεπιστημίου Πολιτών
– Εκμάθηση Η/Υ, για άτομα τρίτης ηλικίας: εκπαιδευτικά εργαστήρια 30 ωρών για προχωρημένους και μη, με υπεύθυνους εκπαιδευτές τον κο Χουινάβα και τον κο Βιττωράτο. Σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας είναι να παρέχει γνώσεις σε πρακτικά θέματα όπως η χρήση υπολογιστή, η διαδικτυακή αναζήτηση καθώς και η επικοινωνία μέσω των νέων τεχνολογιών. Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη των ΚΑΠΗ να γνωρίσουν τους νέους τρόπους ενημέρωσης και επικοινωνίας μέσω τον κόσμο του διαδικτύου. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη περίοδοι πάνω από 300 συμπολίτες μας συμμετείχαν στα αντίστοιχα προγράμματα!Πληροφορίες στο τηλ. 2410233430 Βάσω Γιαννίκη
-Καταγραφή προφορικής ιστορίας και αφηγήσεις, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών και χαρτογράφηση της παλιάς Λάρισας με επιστημονική ομάδα τους Γ. Μεταξιώτη, Κ.Κόντσα, Ι. Γιαννοκοπούλου, Σ.Νταβαρούκα, Τ. Μάτο και σε συνεργασία με τα Κέντρα Δγημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων.
Β) Προγράμματα Αγωγής Υγείας.
Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους Ιατρούς του ΚΑΠΗ που θα αναλύσουν θέματα όπως Υπέρταση, Αλλεργίες – Αλλεργικό ΣΟΚ, από τη φαρμακοποιό η οποία θα αναφερθεί στην Πολυφαρμακία, από την Νοσηλεύτρια η οποία θα μιλησει για τη σχέση της Ψυχικής Υγείας με τη Διατροφή καθώς κι από φυσιοθεραπευτή που θα παρουσιάσει τρόπους πρόληψης κι αποφυγής πτώσεων.
Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του 2018 έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
oΠρόληψη και αποφυγή πτώσεων στην Τρίτη ηλικία
Ομιλητής : Μπίκης Ευθύμιος, Φυσιοθεραπευτής
oΠολυφαρμακία και Τρίτη ηλικία
Ομιλητής : Τσιάνα Ελένη, Φαρμακοποιός
Γ) Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης:
Σκοπός των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας με στόχο την λειτουργικότητα του ατόμου στο ατομικό του περιβάλλον ,καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αναλυτικότερα,
-Ομάδες Γυμναστικής με σκοπό την άσκηση και την διατήρηση της καλής φυσικής υγείας των ηλικιωμένων με στόχο την ευεξία και έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.
– Ομάδες Χορού: Με την υποστήριξη γυμναστών και χοροδιδασκάλων οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη χορών από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ελληνικούς παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς παραδοσιακούς και κλασικούς χορούς (βαλς, ταγκό, ρούμπα κλπ) Αυτού του είδους η πολιτιστική διαδρομή σε συνδυασμό με την κίνηση κάνει την εν λόγω δράση άκρως σημαντική.
-Ομάδα Τύπου: Εκδίδει την εφημερίδα των ΚΑΠΗ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ. Στόχος της ομάδας είναι οι ηλικιωμένοι να εκφράζουν τις απόψεις του και καταθέτουν βιωματικά γεγονότα μέσω της γραφής.
-Ομάδα Χορωδίας ΕΥΕΣΤΩ : Σκοπός των ομάδων χορωδίας είναι η μουσική και πολιτισμική ανάπτυξη του ηλικιωμένου ατόμου. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα 7.00 μμ στο Χατζηγιάννειο. Αρχές Μαρτίου προγραμματίζεται το 2ο χορωδιακό φεστιβάλ στο Ωδείο με συμμετοχή χορωδιών απ΄όλη τη χώρα.
-Θεατρική Ομάδα : Είναι μια δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση στόχοι της οποίας είναι η καλλιέργεια ικανοτήτων έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Βούζα. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα 7.00 – 9.00 μμ Ασκληπιου 68.
-Ομάδα Ενδυνάμωσης Μνήμης: με στόχο την διατήρηση την ενίσχυση της μνήμης και την νοητική ενδυνάμωση σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer.
-Ομάδα Εικαστικών: Στοχεύει στην βελτίωση της ψυχολογικής, κοινωνικής και σωματικής κατάστασης των μελών των ΚΑΠΗ.
Δ) Πολιτιστικές διαδρομές
Πολιτιστικές διαδρομές : Η Λάρισα με μια σημαντική ιστορία και πολιτισμό, είναι μια πόλη που συνεχώς εξελίσσεται και μαθαίνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει για πρώτη φορά με έναν τρόπο ιργανωμένο έναν κύκλο πολιτιστικών διαδρομών για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας που περιλαμβάνει επαφή με την ιστορία μας σε συνδυασμό με ξεναγήσεις σε μουσεία και επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο
 Λαογραφικό Μουσείο
 Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
 Πινακοθήκη
Στρατιωτικό Μουσείο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατού
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
Μουσείο της Ακρόπολης
Βουλή των Ελλήνων
Πλανητάριο-Ευγενίδειο ίδρυμα

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής στα κατά τόπους ΚΑΠΗ:
Α’ ΚΑΠΗ: Νατάσσα Ριζούλη τηλ. 2410233918
Β’ ΚΑΠΗ: Βάσω Γιαννίκη τηλ. 2410620014
Γ’ ΚΑΠΗ: Βάσω Γιαννίκη τηλ 2410233430
Δ’ ΚΑΠΗ: Δήμητρα Κωστοπούλου τηλ. 2410610468
Ε’ ΚΑΠΗ: Δήμητρα Κωστοπούλου τηλ. 2410239499
ΚΑΠΗ Γιάννουλης – Φαλάνης: Αντιγόνη Μπουχώρη τηλ. 2410680243
Στέκι Νέας Πολιτείας: Δήμητρα Κωστοπούλου τηλ. 2410610468

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
13 000, Λάρισα,13 000, larisa