Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο κανονισμός και οι τοποθετήσεις των κομμάτων (video)

09:58 1/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ζητούμενο την ευρύτερη πολιτική συναίνεση και αιχμή του δόρατος το νόμο περί ευθύνης υπουργών η κυβερνητική πλειοψηφία ανοίγει τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα πολιτικά κόμματα τοποθετούνται για τις θέσεις τους αλλά και την στάση που θα κρατήσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί. Η ΝΔ γνωστοποίησε ότι θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη τις προτάσεις της και πως θα συμμετέχει στην

συζήτηση στη Βουλή, αναγνωρίζοντας ως «επιβεβλημένη την αλλαγή του Συντάγματος.» Θα συμμετάσχουν στην συζήτηση, όπως ανακοίνωσαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ένωση Κεντρώων, ενώ επιφυλακτικό εμφανίστηκε το ΠΟΤΑΜΙ.

Η διαδικασία για την Αναθεώρηση

Αρχής γενομένης από την πρόταση 50 κατ’ ελάχιστον, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά αμέσως μετά από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως και σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει η Επιτροπή να αποτελείται από 38 ως 50 μέλη, και τη σχετική απόφαση θα πάρει ο Ν. Βούτσης. Το γεγονός όμως ότι η Βουλή τούτη τη στιγμή είναι 8κομματική, με 10 επίσης ανεξάρτητους βουλευτές, προϊδεάζει μάλλον για μια Επιτροπή με τον ανώτατο αριθμό βουλευτών (προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι πάντες).

Αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το πέρας των εργασιών της Επιτροπής (πόσο καιρό θα συνεδριάσει η Επιτροπή με άλλα λόγια).

Ας διευκρινιστεί ότι για όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή, δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει εν κατακλείδι, στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν.

Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.

Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα