Νέα συντριπτική ήττα για τη Μέι-Δεύτερη απόρριψη από τη βρετανική βουλή στη Συμφωνία για το Brexit

21:49 12/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα συντριπτική ήττα υπέστη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ. Η Μέι εξέφρασε τη λύπη της για την έκβαση της ψηφοφορίας και επανέλαβε ότι η συμφωνία που έφερε είναι «η καλύτερη και μόνη διαθέσιμη». Η εξέλιξη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), ήταν το πρώτο σχόλιο εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.

Για την αυριανή ψηφοφορία, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση, ενώ εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη Συμφωνία «ξεκάθαρα νεκρή», προσθέτοντας πως «είναι πλέον η στιγμή να διεξαγάγουμε εθνικές εκλογές και ο λαός να μπορεί να επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί».

Πηγή ΕΡΤ,
Ανταπόκριση – Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη,
Βίντεο-επιμέλεια Ρένα Δημητρίου, Παντελής Γκόνος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα