Brexit: Συντριβή και πάλι για τη Μέι στο κοινοβούλιο – Νέα ψηφοφορία αύριο

21:28 12/3/2019 - Πηγή: In.gr

Απερρίφθη η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. παρά την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα προς τους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου να υποστηρίξουν τη «βελτιωμένη συμφωνία» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι με τις Βρυξέλλες

κατά τον τελευταίο κύκλο των δύσκολων συνομιλιών της. Πράγμα που σημαίνει ότι η ήττα της περιορίστηκε στις 149 ψήφους.

Έτσι, θα ακολουθήσουν δύο νέες ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου.

Ορισμένοι επικεφαλής των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ του Brexit και το ιρλανδικό DUP, οι οποίοι κρατούν την κυβέρνησή της στην εξουσία, απέρριψαν τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202, δηλαδή 230 ψήφους) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπρραγμετεύση με την Ένωση.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Μέι εξέφρασε τη λύπη της, σημειώνοντας: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με ομαλό τρόπο, με μια συμφωνία».

Αναφερόμενη στη νέα ψηφοφορία της Τετάρτης, είπε πως «αν οι βουλευτές ψηφίσουν Brexit χωρίς συμφωνία, αυτή θα γίνει και η κυβερνητική πολιτική».

Στη συνέχεια τόνισε πως εάν οι βουλευτές απορρίψουν και αυτό το σχέδιο, θα διεξαχθεί ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του άρθρου 50.

«Αλλά η ψηφοφορία για παράταση δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η ΕΕ θα ήθελε να μάθει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να ανακαλέσει το άρθρο 50 ή αν θέλει νέο δημοψήφισμα. Αυτές είναι οι επιλογές που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει η Βουλή» ολοκλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ισχυρίστηκε σήμερα ότι «μετά από τρεις μήνες από την πάροδο του χρόνου», η πρωθυπουργός «δεν πέτυχε καμία αλλαγή στη συμφωνία απόσυρσης», ενώ κατέστησε σαφές πως έχει τελειώσει ο χρόνος της Μέι στην εξουσία.

«Η πρωθυπουργός κωλυσιέργησε και πλέον ο χρόνος της τελειώνει» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ

Στην ψηφοφορία του Ιανουρίου, η Μέι είχε σπάσει όλα τα κοντέρ, έχοντας υποστεί την μεγαλύτερη κυβερνητική ήττα στην ιστορία με 230 ψήφους της διαφοράς.

Αυτή τη φορά, η διαφορά των 149 θα βρεθεί στην 4η θέση, με τις μεγαλύτερες ήττες της κυβέρνησης.

Έτσι η βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε να βάλει το όνομα της, 2 φορές στην 5αδα μιας όχι και τόσο τιμητικής λίστας.

Τουσκ: Αυξάνεται ο κίνδυνος «άτακτου» Brexit

Λίγα λεπτά μετά την καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης, εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι το σημερινό αποτέλεσμα «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit).

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία Αποχώρησης καταψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Μπαρνιέ: Στη Βρετανία πλέον η λύση για το αδιέξοδο

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Βρετανία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ομαλή αποχώρηση από το μπλοκ, τονίζοντας ότι έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λύθει μόνο στη Βρετανία.

«Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε με tweet ο Μπαρνιέ.

«Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα