Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Πολλάλη: «Πρώτη είδηση», καθημερινά, στην ΕΡΤ1

09:05 1/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την «Πρώτη είδηση» της ημέρας που ξεκινάει μεταφέρουν στους τηλεθεατές της ΕΡΤ1, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Μαίρη Πολλάλη, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, ρεπορτάζ και απευθείας συνδέσεις με όλη την Ελλάδα, τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο τους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Από τις 6 ώς τις 10 το πρωί, μεταφέρετε στους τηλεθεατές

την «Πρώτη είδηση» της ημέρας, σε μια ζώνη αμιγώς ενημερωτική αλλά και ανταγωνιστική. Πώς επιλέγετε τη θεματολογία σας;

Ν.Π.: Επιδιώκουμε την ισορροπία της πρωινής παρέας συνδυασμένη με άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Σκοπός μας είναι να δίνουμε την πρώτη ματιά στην επικαιρότητα με ζωντάνια, αμεσότητα και αξιοπιστία. Επιλέγοντας οι τηλεθεατές την «Πρώτη είδηση» θα δουν όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική, στην οικονομία, στον κόσμο, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, με ζωντανές συνδέσεις απ’ όλη την Ελλάδα, με καλεσμένους στο στούντιο, με ρεπορτάζ και αναλύσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής έχουμε συνεχόμενα ζωντανές συνδέσεις σχεδόν για όλα τα θέματα και καλεσμένους στο πλατό. Ψάχνουμε συνέχεια καινοτόμα θέματα στον ιατρικό τομέα αλλά και στις νέες τεχνολογίες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία με τους τηλεθεατές. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται σε γεγονότα που έχουν δημοσιογραφική και όχι εμπορική αξία και αφορούν τον άνθρωπο και όχι την «κλειδαρότρυπα». Οι ζωντανές συνδέσεις με τους ανταποκριτές μας είναι η δύναμη της ΕΡΤ, που μπορεί να βρίσκεται παντού, και πολλές φορές μαζί με τους τηλεθεατές ανακαλύπτουμε την Ελλάδα, αυτήν την Ελλάδα που δεν έχει «φωνή» στην ελληνική τηλεόραση.

Μ.Π.: Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να σχεδιάζουμε αυτή την εκπομπή είχαμε ως άξονα τον τηλεθεατή ως πολίτη μιας χώρας που περνάει δύσκολα εδώ και αρκετά χρόνια. Θέλαμε να έχουμε καθημερινά πρώτη είδηση την κοινωνία. Τις μικρές λύσεις που μπορεί να δώσει μια ενημερωτική ζώνη, η οποία οφείλει να είναι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον πολίτη και σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Αλλωστε, ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να φέρνουν στο προσκήνιο τους πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Όχι με μιζέρια, αλλά ούτε και κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα. Με ψυχραιμία, με έρευνα, με νηφάλια αντιμετώπιση, χωρίς φωνές και με γνώμονα την ουσιαστική ενημέρωση.

Δεν πιστεύω στους fake παρουσιαστές αλλά στους δημοσιογράφους που ξέρουν τα θέματα που παρουσιάζουν και συμμετέχουν στην παραγωγή τους.

Εχετε κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό, κάτι που αποτυπώνεται και στα υψηλά νούμερα της τηλεθέασης που συγκεντρώνει η εκπομπή. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

Ν.Π.: Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε από εκείνους τους λίγους που έχουμε το ταλέντο, γιατί περί σπάνιου ταλέντου πρόκειται, να σηκωνόμαστε με ευκολία στις 4 το πρωί και γεμάτοι ενέργεια… (χαχαχ). Στα σοβαρά τώρα, η τηλεόραση είναι «ομαδικό άθλημα», είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς καλή ομάδα δεν μπορείς να προχωρήσεις, και πολύ περισσότερο σε τετράωρη πρωινή εκπομπή. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα ισορροπίας ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται, τους παρουσιαστές, τους καλεσμένους, τους ρεπόρτερ και όσους βρίσκονται μπροστά στις κάμερες και επικοινωνούν με τους τηλεθεατές.

Η αρχισυντάκτρια της εκπομπής Τιτίκα Ανουσάκη και ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Γκλεζάκος.

Υπάρχουν, όμως, και τα «θεμέλια», όπως τα λέω, είναι όλοι αυτοί που εργάζονται πίσω από τις κάμερες, στο κοντρόλ, στα γραφεία, στη σύνταξη, στην παραγωγή και όπου αλλού χρειάζεται για να ετοιμαστεί και να μεταδοθεί μια εκπομπή. Στην τηλεόραση αυτό το κομμάτι, ίσως, να είναι σημαντικότερο από αυτό που φαίνεται. Σίγουρα η εικόνα είναι αυτή που βλέπουν οι τηλεθεατές, αλλά η προετοιμασία και το πώς θα φτάσει η εικόνα είναι καθοριστικά στοιχεία.

Δύο άνθρωποι, η αρχισυντάκτρια της εκπομπής Τιτίκα Ανουσάκη και ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Γκλεζάκος, είναι οι κομβικής σημασίας άνθρωποι που συνδέουν και συντονίζουν τα δύο αυτά κομμάτια. Δεν πιστεύω στους fake παρουσιαστές αλλά στους δημοσιογράφους που ξέρουν τα θέματα που παρουσιάζουν και συμμετέχουν στην παραγωγή τους. Πιστεύω ότι η αμεσότητα και η ειλικρίνεια ανταμείβονται από τους τηλεθεατές.

Μ.Π.: Η δουλειά αυτή δεν βγαίνει αν δεν είσαι ομάδα. Όποιος πιστεύει ότι οι «επιτυχίες» και τα νούμερα τηλεθέασης είναι δύο πρόσωπα μόνο ή ο χρόνος που αυτά έχουν στον τηλεοπτικό «αέρα», είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Πίσω από μια τετράωρη ζωντανή εκπομπή βρίσκονται έμπειροι επαγγελματίες που έχουν εργαστεί επί χρόνια σε σκληρές συνθήκες ρεπορτάζ, συχνά με προσωπικό και σωματικό κόστος. Είναι ρεπόρτερ, αρχισυντάκτες, τεχνικοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, όλοι οι άνθρωποι που προσφέρουν εργασία, η οποία δεν αποζημιώνεται εύκολα. Τώρα, η ανταπόκριση του κόσμου σε κάνει να ξυπνάς με «δίψα», ακόμη κι αν το ξυπνητήρι σου χτυπάει στις 3.30 τα ξημερώματα!

Εχουμε επιλέξει συνειδητά να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να μη μας τρώει ένας ματαιόδοξος αγώνας επιβολής.

Σε μια τετράωρη εκπομπή, που περιλαμβάνει ζωντανές συνδέσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σίγουρα θα συμβαίνουν και… απρόοπτα. Πώς τα διαχειρίζεστε;

Ν.Π.: Είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Το αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία, όπως επίσης και με κατανόηση για όσους τα τελευταία χρόνια έχουν στήσει εκπομπές με τέτοια αποσπάσματα, που τις χαρακτηρίζουν σατιρικές. Με μια μονταζιέρα και αποτέλεσμα απλώς για χαβαλέ και λογική κουτσομπολιού, βγαίνουν εκπομπές που είναι ενδεικτικές και του τρόπου σκέψης τους και της αισθητικής τους, αδικώντας ανθρώπους που δεν τους δίνεται το δικαίωμα να υπερασπιστούν τη δουλειά τους. Και δεν αναφέρομαι στους παρουσιαστές αλλά σε σκηνοθέτες, τεχνικούς, παραγωγούς και ρεπόρτερ, που πολλές φορές, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Άλλο σάτιρα και σατιρικός, και άλλο πράγμα ο «σάτυρος», έτσι;

Μ.Π.: Το χιούμορ σώζει ζωές! Αυτό δεν είναι κοινωνικό μήνυμα, είναι στάση ζωής. Έτσι μόνο μπορείς να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία, μια αναποδιά την ώρα του «ζωντανού» ή κάτι που ενδεχομένως θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Αυτή είναι και η γοητεία αυτής της δουλειάς. Πάντα έχει τον τρόπο ακόμη και τα απρόοπτα να τα κάνει ενδιαφέρουσες ιστορίες καθημερινότητας!

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η «χημεία», η κοινή οπτική σε μια τηλεοπτική συνεργασία;

Ν.Π.: Με τη Μαίρη έχουμε συνεργαστεί και στο δελτίο ειδήσεων αλλά και παλιότερα, επομένως γνωριζόμαστε και έχουμε την απαραίτητη «χημεία» για μια τηλεοπτική ένωση. Ωστόσο, δεν πιστεύω σε στημένους ρόλους του τύπου των διαφορετικών απόψεων και των δήθεν «εντάσεων» στον… αέρα, αλλά στον σεβασμό της δουλειάς και της προσωπικότητας. Εμείς έχουμε αποφασίσει να περνάμε καλά, να λέμε τη δική μας άποψη διαχωρίζοντάς την από την είδηση, με σεβασμό και με ευγένεια να μπαίνουμε στα σπίτια των ανθρώπων που μας επιλέγουν για την πρωινή ενημέρωσή τους.

Μ.Π.: Με τον Νίκο συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαστε και φίλοι. Κοινή οπτική δεν υπάρχει σε όλα τα θέματα. Το σημαντικότερο είναι ο σεβασμός που έχουμε ο ένας στον άλλο. Ο χώρος που δίνεις στον συνεργάτη σου και το να αποδέχεσαι τα «πιστεύω» και τη διαδρομή του. Ο δημοσιογράφος δεν είναι, όπου είναι, για να λέει την άποψή του! Είναι για να ενημερώνει, να δίνει την πληροφορία «καθαρή», χωρίς χρώματα και χωρίς σκοπούς. Εμείς έχουμε επιλέξει συνειδητά να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να μη μας τρώει ένας ματαιόδοξος αγώνας επιβολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα