Οι φοιτητές του Μετσόβιου πατάνε… γκάζι για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φόρμουλας

08:05 1/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πάθος για την εφαρμοσμένη μηχανική-μηχανολογία και για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η μεθοδική δουλειά και το ομαδικό πνεύμα είναι κάποια από τα «συστατικά» της επιτυχίας για τους φοιτητές της ομάδας Prom Racing του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κατόρθωσαν να κατακτήσουν τη 18η θέση στον Παγκόσμιο Μηχανολογικό Διαγωνισμό Formula Student Austria, αλλά και το… εισιτήριο για τον επόμενο διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2018.

Η

Prom Racing ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα φοιτητών, κυρίως Μηχανολόγων Μηχανικών, του Μετσόβιου και από τότε συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπου φοιτητές από κορυφαία πολυτεχνεία -και όχι μόνο- σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αγωνιστικά μονοθέσια τύπου φόρμουλα.

«Ταξιδέψαμε στο Spielberg προκειμένου να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό Formula Student Austria 2017. Το μονοθέσιο με το οποίο διαγωνιστήκαμε είχε κινητήρα 600 cc, με ιπποδύναμη 90hp και ένα πλήρες αεροδυναμικό πακέτο από ανθρακόνημα, κατασκευασμένο στο Πολυτεχνείο από τους ίδιους τους φοιτητές της ομάδας» λέει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο Χάρης Αφεντουλίδης, αρχηγός της ομάδας των φοιτητών Prom Racing.

Πανοραμική άποψη του Εργαστηρίου Οχημάτων στο Μετσόβιο, όπου εργάζονται οι φοιτητές μαζί με τον καθηγητή τους, κ. Κουλοχέρη.

Η πρόκληση, όμως, για τον επόμενο διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2018, είναι ανοιχτή και, πλέον, η ομάδα έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης συμμετοχής στους αγώνες, και εμπλουτισμένη με νέα μέλη, εργάζεται πυρετωδώς για να κατασκευάσει το καινούργιο, πλήρως λειτουργικό, αγωνιστικό μονοθέσιο P18, το οποίο θα βασιστεί στις σχεδιαστικές αρχές του παλαιότερου, έχοντας όμως σημαντικές βελτιώσεις.

Οσο για την εμπειρία της συμμετοχής στον διαγωνισμό και τι αποκόμισαν από αυτήν, η Νατάσα Ανδριτσάκη, υπεύθυνη Δημόσιας Εικόνας της ομάδας, μιλάει με ενθουσιασμό:

Η ομάδα Prom Racing πανηγυρίζει μετά τη σημαντική διάκριση που πέτυχε στην Αυστρία.

«Η ομάδα μας κατάφερε να τερματίσει το πιο δύσκολο δυναμικό αγώνισμα του διαγωνισμού, έναν αγώνα αντοχής 22km, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και προπόνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Καταλυτικός παράγοντας στην επιτυχία μας ήταν και η μεταφορά γνώσης και οι διαρκείς συμβουλές που μας παρείχαν τα μέλη της προηγούμενης χρονιάς. Η εμπειρία του διαγωνισμού ήταν πολύ σημαντική, γιατί μάθαμε τι θα πρέπει να βελτιώσουμε φέτος ή και μελλοντικά στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας».

Ο δρ Μηχανικής Δημήτρης Κουλοχέρης, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος συντονίζει και παρακολουθεί την εργασία των επιμέρους ομάδων για τη μελέτη-κατασκευή της φόρμουλας, που γίνεται στο Εργαστήριο Οχημάτων ύστερα από υπολογιστική προσομοίωση με τη βοήθεια σύγχρονου λογισμικού, λέει στη «Ραδιοτηλεόραση»: «Η επιτυχία ήταν πολύ σημαντική για την ομάδα, διότι εκπληρώθηκαν οι στόχοι της αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για την αναγνωρισιμότητα του ΕΜΠ και του Εργαστηρίου Οχημάτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικά δύσκολη, όπου προσδοκούμε ευρωπαϊκές συνεργασίες με Ερευνητικά Κέντρα-Πανεπιστήμια και αυτοκινητοβιομηχανίες».

Στην ερώτησή μας εάν γίνονται στα ελληνικά πανεπιστήμια αξιόλογες προσπάθειες στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, απαντά: «Αξιόλογες προσπάθειες γίνονται από πολλές ερευνητικές ομάδες των ελληνικών πανεπιστημίων και υπάρχει σε ικανοποιητικό βαθμό η υλικοτεχνική υποδομή. Όμως, για τη λειτουργία-ανάπτυξη των υποδομών και την προσέλκυση των νέων επιστημόνων για τη συνέχιση της έρευνας, περιορίζοντας το κύμα φυγής στο εξωτερικό, χρειάζεται και η ανάλογη οικονομική υποστήριξη αυτών».

Τι πιστεύουν, όμως, οι ίδιοι οι φοιτητές; Πώς βλέπουν το μέλλον τους στην Ελλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία;

«Σίγουρα έχει δυσκολέψει πολύ η διαδικασία εύρεσης εργασίας, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί. Υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι του engineering που συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα μας. Δυστυχώς όχι τόσο η βιομηχανία και σχεδόν καθόλου η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά υπάρχουν δυνατότητες εργασίας για έναν μηχανολόγο μηχανικό στην Ελλάδα τού σήμερα» είναι η αισιόδοξη άποψη της Νατάσας.

Ο Χάρης, από την άλλη, θεωρεί ότι το να αναζητήσει κάποιος εργασία στο εξωτερικό τού δίνει πολύ περισσότερες επιλογές και αποτελεί σημαντική εμπειρία. «Δηλαδή, αν δεν επιλέξει κάποιος να ζήσει μόνιμα σε κάποια άλλη χώρα, ακόμα και 3 με 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στο εξωτερικό, είναι κάτι που σίγουρα ένας μηχανικός δεν θα μετανιώσει».

Εμείς ευχόμαστε στους φοιτητές του Μετσόβιου να πατήσουν… γκάζι, να κατακτήσουν τους στόχους τους και ποτέ να μη βάλουν… φρένο στα όνειρά τους!

Μέλη της ομάδας Prom Racing. Από αριστερά προς τα δεξιά: Νίκος Λουβερδής, Χάρης Αφεντουλίδης, Γιάννης Κουτέρης, Θάνος Σάλτας, Φοίβος Ηλιάδης, Αλεξάνδρα Λιόση, Αδάμος Ιωαννίδης, Άγγελος Κρεμμύδας, Περικλής Εμμανούηλ, Παύλος Μπαριτάκης, Νατάσσα Ανδριτσάκη, Ιωακείμ Σιούτης, Μπάμπης Νικολούτσος
Keywords
Τυχαία Θέματα