Ν. Λυγερός: Τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα δεν βρίσκονται στο Αιγαίο

21:54 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα λόγω της γεωοικονομίας θα εξελιχθεί σε έναν μεγάλο παίχτη εντός της Ε.Ε. υποστήριξε ο ο δρ. Νίκος Λυγερός στο περιθώριο διάλεξςη με θέμα «Έξυπνη παιδεία και πολιτισμός» στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας. Ο κ. Λυγερός υποστήριξε παράλληλα ότι ακόμη κι αν τα «βρούμε» με την Τουρκία στο Αιγαίο σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν

θα γίνουν γεωτρήσεις στο Αιγαίο γιατί τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται αλλού και όχι στο Αιγαίο.

Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός, ο οποίος ανέφερε για τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα με την αξιοποίηση των θαλάσσιων οικοπέδων σε Κύπρο και Ελλάδα ότι «ενεργοποιείται ο ενεργειακός χάρτης της Ε.Ε. από το 2020 -2050 που αναδεικνύει τη σημασία του φυσικού αερίου και εμείς θα παίξουμε έναν κυρίαρχο ρόλο για τον λόγο ότι είμαστε στο πέρασμα. Είμαστε στην ένωση της Ανατολικής Μεσογείου που έχουμε τα πολλά κοιτάσματα με την Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Κύπρο και στη συνέχεια Ελλάδα και πάμε προς Ιταλία και της Ε.Ε. εφόσον με την Κύπρο και την Ελλάδα είμαστε οι δύο άκρες. Αυτό το σχέδιο ενισχύεται από το EUROASIAN INTERCONNECTOR που είναι το ειδικό καλώδιο που θα ενώσει αυτές τις χώρες και θα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Ο EASTMED που αλλάζει τα δεδομένα. Μπορώ να σας πω ότι εαν δεν κοιτούσαμε την τοπική ηττοπάθεια και τη μιζέρια που μας διακατέχει, θα βλέπαμε ότι σε βάθος χρόνου θα παίζουμε κι έναν κυρίαρχο ρόλο μέσα στην Ε.Ε. Λόγω της γεωοικονομίας που θα αλλάξει δεν θα είμαστε απλά ένας μικρός παίχτης. Θα είμαστε ένας μεγάλος παίχτης».

Για την Τουρκία ο κ. Λυγερός είπε ότι ακόμη κι αν υπογράψουμε συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο «δεν θα κάνουμε καμία γεώτρηση γιατί δεν έχουμε στρατηγικά αποθέματα εκεί. Τα στρατηγικά αποθέματα είναι αλλού και αυτό δεν προέρχεται από την Ελλάδα ή την Τουρκία. Προέρχεται από τη Μεσογειακή ράχη», κατέληξε ο κ. Λυγερός.
Οσον αφορά το θέμα της έξυπνης παιδείας ο κ. Λυγερός εξήγησε ότι οι μαθητές όλων των βαθμίσων μπορούν να «ακονίσουν» το μυαλό τους μέσα «από δομές κι στρατηγικά παίγνια, τα οποία είναι εύκολα αλλά παράγουν πολυπλοκότητα. Ήδη κάποια από αυτά τα εργαλεία εφαρμόζονται σε κάποια σχολεία. Είναι αντικείμενα, τύπου παζλ, που έχουν ένα μαθηματικό και στρατηγικό υπόβαθρο, τα οποία επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ενεργοποιείται περισσότερο σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα