Eurogroup: «Πράσινο φως» για την τρίτη αξιολόγηση και δόση 6,7 δισ. ευρώ (video)

21:03 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και σε πολιτικό επίπεδο, αποφάσισε το Eurogroup, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, τα 5,7 δισ. θα εκταμιευθούν το Φεβρουάριο και το 1 δισ. τον Απρίλιο, εφόσον μέχρι τότε εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αντίστοιχου ύψους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολύ θετική την έκβασή του, τονίζοντας πως μένουν να συζητηθούν περισσότερο τεχνικής φύσης θέματα για κάποια προαπαιτούμενα, ενώ παρέπεμψε στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος του Eurogroup

όπου ξεκαθαρίζεται ότι το EWG θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα για το χρέος που θα συνδέονται του με την ρήτρα ανάπτυξης.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον οδικό χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, ο οποίος περιλαμβάνει την τέταρτη αξιολόγηση έως τα τέλη Μαΐου, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπου το κρίσιμο ζήτημα είναι η μορφή χρηματοδότηση της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητική την συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές.

«Σήμερα η καλή είδηση είναι η μεγάλη πρόοδος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση εργασιών υπογραμμίζοντας πως τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε νέα θέματα.

Από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να δει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης (κλεισίματος) της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιο ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ’όψιν.

Επίσης, και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ΄όψιν. Ασφαλώς, θα ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει (τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων), υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφώνησαν σήμερα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα «μια κανονική χώρα με κανονικά δικαιώματα και κανονικές υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει «καμία διστακτικότητα» και ότι επί της ουσίας οι θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα