Ν. Κουκουλιάς: «Η κοινωνία χρειάζεται τον αθλητισμό»

21:49 12/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη να επανέλθουν σταδιακά τα πρωταθλήματα επεσήμανε με συνέντευξη του στην ΕΡΤ Σερρών o  ορθοπαιδικός χειρουργός, διδάκτωρ ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Νικόλαος Κουκουλιάς.

Ο Σερραίος γιατρός έκανε εκτίμηση ότι με την επανεκκίνηση θα υπάρξουν τραυματισμοί ενώ μίλησε και για  την Εθνική ομάδα μπάσκετ με την οποία ως μέλος του ιατρικού επιτελείου για οχτώ χρόνια έζησε μαγικές στιγμές.

Ο Νίκος Κουκουλιάς μίλησε στην ΕΡΤ

Σερρών:

-Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον αθλητισμό:

«Νομίζω ότι ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια. Είναι τεράστια η επίπτωση της πανδημίας στον αθλητισμό σε πολλούς παράγοντες. Καταρχήν από άποψη υγείας και δεν μιλάμε μόνο το να νοσήσει κάποιος αθλητής από τον ιό γιατί οι περισσότεροι θα το ξεπεράσουν γιατί είναι νέοι και υγιείς, είναι το ότι αυτοί θα το μεταφέρουν στους δικούς τους ανθρώπους, άρα θα έχουμε μια αλυσίδα κρουσμάτων. Ακόμα όμως κι αυτή η αλλαγή, αυτού το τύπου ακορντεόν, άνοιξε, κλείσε, βγες από την προπόνηση, μπές στην προπόνηση, καθίστε στα σπίτια σας, κάντε ατομικές προπονήσεις, τώρα έχει αγώνες, μετά σταματάνε κ.ο.κ., αυτό που έχουμε ζήσει από τον Μάρτιο και μετά, δυσκολεύει πάρα πολύ την προετοιμασία των αθλητών και  των ομάδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο αριθμών τραυματισμών. Ουσιαστικά είναι μια απότομη μεταβολή στα φορτία που δέχεται ένας αθλητής, τα οποία το σώμα σε όποιο τομέα κι αν το πάρεις, δεν του αρέσει. Το σώμα αρέσει σταδιακές μεταβολές και προς τα πάνω, την αύξηση των φορτίων και προς τα κάτω. Αυτές οι αλλαγές έχουν επηρεάσει αρνητικά το θέμα της υγείας».

-Για το ότι πρέπει να υπάρξει μια περίοδος τριών εβδομάδων πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα:

«Αυτή ήταν η εισήγηση όλων όσοι ασχολούμαστε με ομάδες και ομοσπονδίες. Τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Εγώ είχα πει τέσσερις εβδομάδες γιατί ακόμα κι αν κάποιος κάνει κάποια προπόνηση στο σπίτι, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι είναι εφάμιλλη με την προπόνηση στο γήπεδο».

-Για τους τραυματισμούς που θα προκύψουν:

«Θα είναι συνδεσμικές βλάβες και μυϊκές κακώσεις κατεξοχήν κι ο δεύτερος λόγος είναι ότι όχι μόνο θα έρχεται κάποιος από μια περίοδο όχι πλήρους ενεργοποίησης  αλλά μετά προσπαθείς να συμπήξεις την αγωνιστική περίοδο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει πίεση από όλες τις πλευρές, διαφημιστικές εταιρίες, από τις λίγκες να τελειώσουν τα πρωταθλήματα γιατί δεν παίρνουν τις χορηγίες και δημιουργείται οικονομικό πρόβλημα, άρα όλοι συμβιβάζονται και αυτός που ουσιαστικά ζορίζεται και μπαίνει στο πρόβλημα είναι ο αθλητής. Αυτό φέρνει σε όλο τον επαγγελματικό αθλητισμό μια τεράστια πίεση και αλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού το ζούμε. Δηλαδή μόνο σε περιόδους πολέμου είχαμε τέτοιες απότομες αλλαγές. Επομένως, δεν υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες περιπτώσεις. Στις επαγγελματικές ομάδες είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Στις ερασιτεχνικές όμως φοβάμαι ότι με την επανεκκίνηση θα βρεθούμε μπροστά σε τραυματισμούς».

«Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μείνει ανοιχτός και ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός με όλα τα μέσα ασφαλείας που διαθέτουμε.  Γενικά, ο αθλητισμός προσφέρει  σε όλους τους τομείς. Προσφέρει ψυχική και σωματική υγεία.  Είναι κάτι που το χρειάζεται η κοινωνία και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σταδιακά να επανέλθουν και αυτά τα πρωταθλήματα. Νομίζω το σημείο κλειδί είναι το σταδιακά. Γιατί το απότομα σταματάω και απότομα ξεκινάω είναι ο παράγοντας που αυξάνει τους τραυματισμούς». 

-Για τις εμπειρίες του από την παρουσία του για οχτώ χρόνια στο ιατρικό τιμ της Εθνικής ομάδας μπάσκετ των ανδρών:

«Ήμουν ευλογημένος που έζησα αυτές τις στιγμές όπως τη μεγαλύτερη νίκη του Ελληνικού αθλητισμού κόντρα στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω ότι οι επιτυχίες δεν έρχονται τυχαία. Εκείνη η ομάδα δεν έκανε αναλαμπή, είχε παίκτες προσωπικότητες. Όλοι τους ήταν και εξαίρετοι χαρακτήρες. Ή το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία όπου έλειπαν παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς, βλέποντας όμως το staff με Καζλάουσκας, Σφαιρόπουλο, Πρίφτη δεν είναι τυχαίο το που έφτασε αυτή η ομάδα χωρίς όλα της τα αστέρια. Υπήρχαν άνθρωποι από πίσω οι οποίοι πραγματικά γνώριζαν τη δουλειά και φάνηκε η αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο».

-Για τις Σέρρες:

«Στις Σέρρες γεννήθηκα, μεγάλωσα, έχω ζήσει τα πιο τρυφερά χρόνια της παιδική και εφηβικής μου ηλικίας. Αγαπάω την πόλη, έχω κουμπάρους, φίλους κι έρχομαι συχνά. Εγώ έζησα με τον Μακαρά και την ΑΕΣ στην Α1 με τον Αϊβαζίδη και τον Τραϊανόπουλο και τον Πανσερραϊκό στην Α εθνική. Εύχομαι να δω τις ομάδες της πόλης μου και πάλι ψηλά κι όταν με ρωτάει ο γιος μου «τι ομάδα είσαι» του λέω Πανσερραϊκός».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα