Ν. Δένδιας: Ενισχύονται τα σύνορα της χώρας-Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο

21:10 6/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην κατάσταση στον Έβρο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

«Η επέκταση του φράχτη θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλειά μας και την προστασία των συνόρων μας. Στη θάλασσα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργούν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας. Παρούσα, βεβαίως, και η Frontex.

Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην συνέντευξή του.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σημερινή μου συνέντευξη στο “Έθνος της Κυριακής”. #ethnos pic.twitter.com/OrJd3xFBnS

Nikos Dendias (@NikosDendias) June 6, 2020

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όπως τόνισε, σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας. «Το άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σε διαφορετικό τόνο από την οξεία ρητορική των τελευταίων ημερών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του από την τουρκοσυριακή μεθόριο, επιχείρησε να εμφανιστεί υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου με την Ελλάδα.

«Ας επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα σύμφωνα με ό,τι αναφέρει το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, με βάση την αμοιβαία καλή θέληση και σεβασμό, αγάπη και στο πλαίσιο καλής συμπεριφοράς χωρίς να προκαλεί κανείς κανένα, χωρίς να γίνεται παραβίαση των δικαιωμάτων κανενός, χρησιμοποιώντας ειρηνικά μέσα», είπε.

Χθες και σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποίησε επισκέψεις σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των Γ και Δ΄ Τετάρτου ΣΣ, παρακολουθώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα