Μύθοι και επιστημονικές αλήθειες για τις οικιακές συσκευές

16:40 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει λύσει τα χέρια μας διευκολύνοντας την καθημερινότητα, από τις δουλειές του σπιτιού και την εργασία μέχρι την ιατρική όπου χάρη σε εξειδικευμένα μηχανήματα γίνονται άμεσα διαγνώσεις.

Κοινό χαρακτηριστικό αρκετών συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι ότι εκπέμπουν ακτινοβολία. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, γιατί με τις αισθήσεις μας αντιλαμβανόμαστε μόνο μια πολύ μικρή περιοχή του φάσματος των ακτινοβολιών -το ορατό φως μέσω της όρασης και τις υπέρυθρες ακτινοβολίες μέσω της θερμότητας, πολλές οικιακές

συσκευές είναι πηγές ακτινοβολίας.

Τεχνητές πηγές ακτινοβολίας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), τον αρμόδιο φορέα για ζητήματα ακτινοβολίας είναι τα μηχανήματα παραγωγής ακτινοβολιών, π.χ. τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές, οι λαμπτήρες, τα ραντάρ, οι κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, τηλεφωνίας κ.α.

Από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είναι το σεσουάρ, ο φούρνος μικροκυμάτων, η βρεφική ενδοεπικοινωνία, το ασύρματο τηλέφωνο, το κινητό, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το ρούτερ κ.α.

Για τα κινητά και τις κεραίες είναι γνωστό στους περισσότερους, αλλά για όλες τις άλλες συσκευές το αγνοούμε. Ακόμα, όμως, και για αυτά έχουν διαδοθεί πλήθος μύθων για τις δήθεν δυνατότητές τους που συχνά δυσκολεύει ο διαχωρισμός της αλήθειας από το μύθο. Τα κινητά, παρά τα βιντεάκια που κυκλοφορούν δεν φτιάχνουν ποπ-κορν ούτε ψήνουν καφέ, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Η ποσότητα και το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο είναι αδύνατο να προκαλέσει αύξηση θερμοκρασίας, ικανή να κάνει τους σπόρους του καλαμποκιού να σκάσουν ή ένα αυγό να βράσει.

Ακόμα και 4 συσκευές σε κατάσταση κλήσης (δηλ. που εκπέμπουν ραδιοκύματα) στο μέγιστο της μέσης ισχύος τους, 0.25 W για 1 λεπτό (4 x 0.25 W = 1W), ελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλούσαν, όταν το καλαμπόκι σκάει στους 190⁰C C για να γίνει ποπ-κορν και το αυγό βράζει από τους 70⁰C και πάνω.

Οι μύθοι για την κινητή τηλεφωνία διασπείρονται ταχύτατα με τη βοήθεια του ίντερνετ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει διαπιστώσει ότι οι πολίτες λόγω ελλιπούς ή /και λανθασμένης πληροφόρησης αναπτύσσουν φοβίες για την ακτινοβολία, ιεραρχώντας λανθασμένα:

α) κινητή τηλεφωνία,

β) ακτίνες Χ,

γ) ραδόνιο και τελευταία

δ) υπεριώδης ακτινοβολία.

Κατά τον ΠΟΥ, η ορθή σειρά είναι η ακριβώς αντίστροφη:

α) υπεριώδης ακτινοβολία

β) ραδόνιο

γ) ακτίνες Χ και τελευταία

δ) κινητή τηλεφωνία

Παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και πολλή παραφιλολογία για την επικινδυνότητα της κινητής τηλεφωνίας.

Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Κάππας είναι σαφής σχετικά με την ακτινοβολία από την κινητή τηλεφωνία.

«Η ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων, Σταθμών Βάσης Κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου και TV, διαθέτει μεγίστη ενέργεια 11 μeV, ενώ το ορατό φώς 3.000.000 μeV (μέση τιμή). Εάν το φως της λάμπας των εκατομμυρίων μeV δεν θραύει το DNA μας, πόσο μάλλον οι συσκευές των 11 μeV», αναρωτιέται ο καθηγητής.

Πληροφορηθείτε σωστά

Στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ (), που είναι πολύ φιλική προς τον επισκέπτη, μπορεί όποιος το επιθυμεί να βρει όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζεται και να λύσει κάθε απορία που έχει για την ακτινοβολία είτε εκπέμπεται από το φυσικό περιβάλλον (κοσμική ακτινοβολία, ηλιακή και αστρική δηλαδή) είτε από συσκευές και γενικότερα τεχνητές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα