“Μουσική και Λόγος” στο 4ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής

18:01 27/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια εβδομάδα με «Μουσική και Λόγο» στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ, με τις τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας να πραγματοποιούνται το πρωί σειρά εκδηλώσεων στο Μουσικό Σχολείο Χίου.

«Από την αρχαιότητα ο Λόγος χρησιμοποιείται για να δώσει πνοή στη Μουσική, η Μουσική για να πλαισιώσει και να αποθεώσει το Λόγο. Οι ιδέες, το συναίσθημα, η αισθητική και η λογική γενεών και γενεών συλλογικά χτίζουν ζωντανά αρχιτεκτονήματα, τα οποία διαρκώς τροποποιούνται, μεταμορφώνονται, εξελίσσονται και με το έργο ιδιαίτερων προσωπικοτήτων εκτινάσσονται προς νέα

ύψη και νέες κατευθύνσεις», τονίζεται στο πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής που διοργανώνεται από το Σύλλογο «Μούσα Ελληνική», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελευθερίας Λυκοπάντη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή με αφιέρωμα στο Διονύση Λαυράγκα και συνεχίζονται τα πρωινά (Δευτέρα- Τρίτη- Τετάρτη στις 10.00 π.μ. στο Μουσικό Σχολείο Χίου) με τρεις συναντήσεις με τον Αλέξανδρο Καλογερά, καλλιτεχνικό σύμβουλο του φεστιβάλ, για την παρουσίαση φωνητικών έργων του Ιταλού συνθέτη Luciano Berio, τα οποία βασίζονται στην πρωτοποριακή προσέγγιση της ανθρώπινης φωνής και του λογοτεχνικού κειμένου.

 Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα/ εργαστήριο για τους πολύ μικρούς φίλους (11.30-13.00), με την Άννα Δανιηλίδη για παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται εργαστήρια με τους καλεσμένους στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Τη Δευτέρα, στις 9.00 μμ., θα πραγματοποιηθεί η μουσική βραδιά “Είκοσι Τραγούδια από τη Χίο”, που θα πραγματοποιηθείς στο Κτήμα Σπύρου Στεφάνου.(Η διεύθυνση του κτήματος Σπύρου Στεφάνου, γνωστό και ως Χαραμίδικο, είναι Π. Χαλκούση 13. Χώρος στάθμευσης υπάρχει σε πολύ μικρή απόσταση στα Σχολεία του Κλούβα, στον Κάμπο).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα των:   Ματθαίου Μουντέ, Λάμπρου Πορφύρα, Φώτη Αγγουλέ και Γεωργίου Σουρή από τους συνθέτες:  Θόδωρο Αντωνίου, Γεώργιο Γεωργιάδη, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Μηνακάκη,  Άλκη Μπαλτά, Γεώργιο Λαμπελέτ, Γιάννη Α. Παπαϊωάνου και Μωρίς Ραβέλ.
Η εισαγωγή στη συναυλία θα γίνει από τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο και η απόδοση θα γίνει από τους Γιώργο Κροντήρη- ηθοποιό, Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι και Παναγιώτη Κραμπή στο πιάνο.

Παράλληλα θα γίνει προβολή χαρακτικών του Χιώτη χαράκτη Νίκου Γιαλούρη

 Την Τρίτη εξάλλου, 28/7, θα γίνουν τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης εικαστικών που ζουν και εργάζονται στη Χίο (8.00 μ.μ.) στο Περιβόλι στον Κάμπο.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος:

 Μαρία Μελουζίν Κασαπίδου, ζωγράφος

Γιάννης Κωσταρής, φωτογράφος

Ηλίας Λυκουρίνας, ζωγράφος

Παναγιώτα Μακρή, ζωγράφος

Στράτος Στεριανός, ζωγράφος

Γιώργος Τσορβάς, μαρμαρογλύπτης

Νίκος Φράσκος, αγιογράφος, ζωγράφος

Έβης Χρήστου, γλύπτης

 Επιμέλεια: Ελευθερία Λυκοπάντη

Θα ακολουθήσει στο «Περιβόλι» εκδήλωση με θέμα «ΧΙΟΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ».

Η Χίος στη μακρά ιστορία της έχει να επιδείξει μια λαμπρή χορεία ψαλτών, προικισμένων όχι μόνο με το χάρισμα της φωνής αλλά ταυτόχρονα εφοδιασμένων με τη μουσικο-θεωρητική γνώση της Ψαλτικής Τέχνης, η οποία τους επιτρέπει να μελοποιούν (να συνθέτουν) ύμνους. Κατά το 19ο αιώνα συναντάμε το ενδιαφέρον φαινόμενο της συνάντησης εξαιρετικών ψαλτών σπουδασμένων μουσικά στη Χίο, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη με σύγχρονούς τους ή περίπου σύγχρονούς τους υμνογράφους, των οποίων τα έργα ενδύουν μουσικά.

Παρουσιάζουν οι:  Μιχάλης Στρουμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας, της Πατριαρχικής  Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος- Μουσικός.
Συμμετέχουν Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι, οι οποίοι θα αποδώσουν πρωτότυπες και άγνωστες συνθέσεις Χίων Πρωτοψαλτών του 19ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό, λόγω κορονοϊού θα δίνονται δελτία προτεραιότητας στην είσοδο των χώρων που θα γίνονται οι εκδηλώσεις.

The post “Μουσική και Λόγος” στο 4ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα