Αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για κακουργηματικές πράξεις για την πυρκαγιά στο Μάτι

17:39 27/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που καταδεικνύουν τη μη έγκαιρη αξιοποίηση των εναέριων πυροσβεστικών και θαλάσσιων διασωστικών μέσων έχει στα χέρια του ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση για την πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Στα έγγραφα αυτά ο ανακριτής στηρίζει το αίτημά του για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ δεν αποκλείεται στο

στόχαστρο να βρεθούν και άλλα πρόσωπα.

Σημαντικό ρόλο για το ανακριτικό αίτημα έπαιξαν οι καταθέσεις που έδωσαν πριν λίγες ημέρες οι πρώην και νυν αρχηγοί ΓΕΕθΑ κ.κ.Ευάγγελος Αποστολάκης και Κωνσταντίνος Φλώρος οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί είπαν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το Κέντρο Επιχείρησης της Πυροσβεστικής, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Και μάλιστα – όπως είπαν – ήταν δική τους πρωτοβουλία να στείλουν τα σωστικά μέσα, τα οποία όμως έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Την Τρίτη έχει κληθεί σε απολογία ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

«Αμελής ανθρώπινη συμπεριφορά»

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, η έκθεση του πραγματογνώμονα που προσέλαβαν οικογένειες των θυμάτων διαπιστώνει ότι τα λάθη της Πυροσβεστικής κόστισαν ανθρώπινες ζωές. Στην έκθεση περιλαμβάνονται κρίσιμες μαρτυρίες για την φονική πυρκαγιά.

Ο Αδαμάντιος Γκουρματσής – πραγματογνώμονας και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και ο δασοπυροσβεστικος μηχανισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, υπό διάλυση και υπό κατάρρευση, δεν λειτούργησε δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους, δεν προστάτευσαν τους κατοίκους της περιοχής..

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Πραγματογνώμονα χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ραγδαία η φωτιά. Το ίδιο προκύπτει και από καταθέσεις που αστυνομικών και πυροσβεστών που βρέθηκαν πρώτοι στον τόπο της καταστροφής.

Στην έκθεση που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» παρατίθεται μια κρίσιμη μαρτυρία που αλλάζει τον χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς, ενώ καταγγέλλεται ότι Η πρώτη επίσημη αναφορά στο Κέντρο Επιχειρήσεων έγινε από εθελοντή πυροσβέστη του κλιμακίου Ραφήνας, που είδε καπνούς πίσω από τους λόφους, στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Για κάποια κρίσιμα λεπτά του απαντούσαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι οι καπνοί ήταν από τη φωτιά στην Κινέτα.

Ο εμπειρογνώμονας αποκαλύπτει ότι ο πυροφύλακας στο φυλάκιο στον οικισμό της Διώνης, αν και θα έπρεπε λόγω της θέσης του να αντιληφθεί την πυρκαγιά, δεν ειδοποίησε το 199.

Η έκθεση αναφέρεται και στον φυσικό αυτουργό, έναν μόνιμο κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης. Στις 23 Ιουλίου ο δράστης επέλεξε να καθαρίσει το κτήμα του από ξερά χόρτα και κλαδιά και να τα κάψει, ενώ έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με την αναφορά του 6ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών προς τον Εισαγγελέα, «δράστης είναι ο Κ. Α. κάτοικος Νταού Πεντέλης, ο οποίος προέβη στην προοαναφερόμενη εγκληματική ενέργεια σε προηγούμενο πλην όμως πρόσφατο της πυρκαγιάς χρόνο, περίπου 4-5 ώρες πριν, μάλιστα μία ημέρα με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς πολύ υψηλό στην κατηγορία 4».

Η έκθεση διαπιστώνει και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων και σχετικά μικρό αριθμό στα μέσα που συμμετείχαν στην κατάσβεση.

Από τις 16:41 – 22:37, συνολικά επιχείρησαν 59 πυροσβεστικά οχήματα, από τα οποία μόνο 33 ήταν υδροφόρα και τα υπόλοιπα 26 βοηθητικά, όπως επιβατικά τζιπ και λεωφορεία.

Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων κατέθεσε στον ανακριτή την έκθεση του εμπειρογνώμονα, από την οποία φέρεται να προκύπτουν στοιχεία σε βάρος πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο δόλο, προκειμένου να εδραιωθεί το αδίκημα, σε βαθμό κακουργήματος, της έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα