Μητροπολίτης Χίου Μάρκος: “Στο Νησί της Παναγιάς χτυπά η καρδιά της Ελλάδας»

15:02 24/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με θρησκευτική κατάνυξη και συμμετοχή προσκυνητών από τη Χίο και τις Οινούσσες τελέστηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Ιερή Πανήγυρη του Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγιά Οινουσσών.

Των θρησκευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, και ο διοικητής της 96 ΑΔΤΕ, ταξίαρχος Αθανάσιος Σαρδέλης.


Στο κήρυγμά

του ο Μητροπολίτης Χίου τόνισε ότι η πίστη και η προσήλωση του Γένους των Ορθοδόξων Ελλήνων στην Σκέπη της Παναγιάς αποτελεί και σήμερα μοναδική διέξοδο για την ανόρθωση της πατρίδας και την πνευματική και ηθική ανύψωση του ευσεβούς λαού μας.
«Είμαστε εδώ στην Παναγιά σήμερα, ημέρα κατά την οποία με ιταμές προκλήσεις οι γείτονες προβάλλουν ανιστόρητες κι άνομες διεκδικήσεις. Απαιτήσεις απέναντι σε ένα έθνος πανάρχαιο, σε έναν πολιτισμό που έχει 35 αιώνες παρουσίας στον εθνικό χώρο του Αιγαίου. Στέλνουμε στους ακρίτες του Καστελλορίζου νικητήριο ύμνο από την Νησίδα της Θεομήτορος, από την Ζωοδόχο Πηγή της Αιγνούσας», σημείωσε.

Ο Μητροπολίτης Χίου μετά το πέρας του κηρύγματός του παρέδωσε στον Δήμαρχο Οινουσσών και γραμματέα του Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος Γεώργιο Δανιήλ πλαίσια με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο αναστάσιμες αρχιερατικές Ακολουθίες στο Νησί της Παναγιάς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου 2016 και 2018, οι οποίες θα αναρτηθούν στον ναΐσκο της Παναγίας.
Ακολούθησε η ευλόγηση της Αρτοκλασίας και η απόλυση, στην οποία ο Επίσκοπος ανακοίνωσε την πνευματική εκστρατεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών να διαδώσει και διδάξει στους νέους την τιμή στο σύμβολο του Σταυρού και παρέδωσε σε σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών έναν επιστήθιο Σταυρό.

Κατά την απόλυση και σε ανάμνηση της εόρτιας ημέρας, ο δήμαρχος κ. Δανιήλ δώρισε στον Σεβασμιώτατο αναμνηστική πλακέτα με επίχρυση ανάγλυφη αποτύπωση του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη για την πατριωτική του διδαχή υπέρ των δικαίων του τόπου.

Επίσης, επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον διοικητή της 96 ΑΔΤΕ, ταξίαρχο Αθ. Σαρδέλη, για την άγρυπνη μέριμνά του για τα ανατολικά νησιωτικά μας σύνορα.
Ο Μητροπολίτης Χίου συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Φυλάκιο του νησιού, όπου παρουσία του ταξίαρχου ευλόγησε τους ένστολους.

The post Μητροπολίτης Χίου Μάρκος: “Στο Νησί της Παναγιάς χτυπά η καρδιά της Ελλάδας» appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα