Μηχανήματα 2,5 εκ. μέσω ΕΣΠΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία

08:11 9/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Mε 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια, προκειμένου να προμηθευτούν σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές», προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

/ Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Το έργο αφορά στην προμήθεια μηχανημάτων κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της Θεσσαλίας ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και για αποκατάσταση ζημιών.
«Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, προστατεύουμε την περιουσία του, εκσυγχρονίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις με νέα μηχανήματα και εξοπλισμό και βοηθάμε την Πολιτική Προστασία να ανταποκρίνεται καλύτερα στο έργο της» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.
Περιφέρεια, Στρατός, Αεροπορία, Αστυνομία, Πυροσβεστική, δημιουργούν με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα στόλο μηχανημάτων που προστατεύουν τον πολίτη και την περιουσία του από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τα μηχανήματα αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους και αφορούν συγκεκριμένα σε: Εκσκαφέα Ταφρών, Ανατρεπόμενο Όχημα, Ρυμουλκό Όχημα Μεταφοράς Μηχανημάτων, Πολυμηχάνημα μικρού μεγέθους τύπου bobcat, Φορτωτής Γαιών, Εκσκαφέα-Φορτωτή, Ισοπεδωτή Γαιών, Φορτωτή Γαιών Αρθρωτό 2.5 m3, Εκσκαφέα-Φορτωτή (90hp), Τροχοφόρο Εκσκαφέα Τάφρων (με συμπληρωματική εξάρτηση σφύρας) και Οδοστρωτήρα αρθρωτό δονητικό.

Το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ
Οι Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από το κύριο έργο τους για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και της εδαφικής της ακεραιότητας, συνδράμουν τις ομάδες Πολιτικής Προστασίας της χώρας τόσο με τη διάθεση εξειδικευμένου ή όχι προσωπικού καθώς και μέσων, στο πλαίσιο και του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Η προμήθεια των μηχανημάτων θα έχει σαν άμεσο επακόλουθο τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτροπή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης, στο πλαίσιο του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής
και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Πιο συγκεκριμένα, η προμήθεια των οχημάτων και του εξοπλισμού που προβλέπεταιαπό τη συγκεκριμένη δράση, θα έχει σαν φυσική συνέπεια την επαύξηση της συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων:
-στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση φυσικών
καταστροφών, με παράλληλες δυνατότητες διάσωσης και αποκατάσταση ζημιών
-στη δυνατότητα κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές καιεγκαταστάσεις
-στη συντήρηση και διατήρηση ανοικτών οδικών αξόνων
-σε εργασίες πρόληψης φυσικών καταστροφών όπως αντιπυρικές ζώνες και αντιπλημμυρικά έργα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα