«Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό μου» στο Τρίτο Πρόγραμμα

01:41 25/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Τρίτο Πρόγραμμα κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα παρουσιάζει κύκλο εκπομπών, αφιερωμένο σε σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών: Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι δημιουργούν τα έργα τους στο εξωτερικό και που συνθέτουν το φωτεινό και αισιόδοξο πρόσωπο της Ελλάδας, ή ξένους που αγάπησαν την Ελλάδα, την ταξίδεψαν, εμπνεύστηκαν απ’ αυτήν και εντέλει την έκαναν «Μια νέα

πατρίδα έξω από το παράθυρό τους».

Ειδικότερα, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στις 21:00, το Τρίτο Πρόγραμμα και η Τζουλιέττα Καρόρη παρουσιάζουν τρεις σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και τη μεταξύ τους καλλιτεχνική και φιλική σχέση που κράτησε για σχεδόν πέντε δεκαετίες: τον συγγραφέα Patrick Leigh Fermor και τους ζωγράφους John Craxton και Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Τα λογοτεχνικά κείμενα, η Τέχνη και οι ζωές τους, ήρθαν πολύ κοντά, όχι μόνο μέσα από τη θερμή και ουσιαστική φιλία τους αλλά και μέσα από την ανακάλυψη της πατρίδας ενός, που εντέλει έγινε η «Αρκαδία» και των τριών.

Η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια Εβίτα Αράπογλου, που είχε την ιδέα για την έκθεση-αφιέρωμα στους τρεις καλλιτέχνες, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στη μεταπολεμική Ελλάδα, αφηγείται στο Τρίτο Πρόγραμμα αυτή τη μαγευτική ιστορία.

Ο Νίκος και η Μπάρμπαρα Γκίκα (αριστερά), με τον Τζον Κράξτον, τον Πάτρικ και την Τζόαν Λι Φέρμορ στο σπίτι τους στην Ύδρα, το 1958 |Μουσείο Μπενάκη/Roloff Beny

Τις αναμνήσεις τους από τους τρεις καλλιτέχνες, διηγούνται:

Ο Sir Michael Llewellyn-Smith, ιστορικός, συγγραφέας, πρώην διπλωμάτης και πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα.

Ο Ian Collins, βιογράφος του John Craxton, μέλος του Craxton Estate.

Η Ιωάννα Μωραΐτη, επικεφαλής του Αρχείου Γκίκα στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία μιλάει για το Αρχείο Γκίκα.

Για την έκθεση «Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» μιλούν:

Η Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία.

Η Δήμητρα Θεοδότου-Αναγνωστοπούλου, υποδιευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και συντονίστρια της έκθεσης στις τρεις πόλεις όπου παρουσιάστηκε (Λευκωσία, Αθήνα, Λονδίνο).

Ο Dr. Andrew Shapland, επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου, υπεύθυνος για τη συλλογή εκθεμάτων της Εποχής του Χαλκού και για την έκθεση που αυτή την εποχή παρουσιάζεται στο Λονδίνο.

Ο Dr. Γιώργης Μαγγίνης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η οποία μιλάει για την οικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor στη Μάνη.

Το «soundtrack» της εκπομπής είναι η λίστα την οποία έδωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα και στην Τζουλιέττα Καρόρη ο Sir Michael Llewellyn-Smith, με τις μουσικές επιλογές του Patrick Leigh Fermor, για τη συνέντευξή του στον Michael Berkeley και στην εκπομπή «Private Passions» στο BBC 3, το 2005.

Ο τίτλος της εκπομπής είναι από το ομότιτλο βιβλίο του Θοδωρή Καλλιφατίδη, γενναιόδωρη προσφορά του συγγραφέα, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία.

Το σήμα της εκπομπής είναι το «Meeting with a friend», ευγενική παραχώρηση του συνθέτη Georgs Pelēcis, από τη Λετονία.

Ηχογράφηση: Κατερίνα Λαπαδάκη.

Παραγωγή-παρουσίαση για το Τρίτο Πρόγραμμα: Τζουλιέττα Καρόρη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, ώρα 21:00–22:30

Εκπομπή: «Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό μου»

«Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα