Μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην Ευρώπη ζητά η ευρωομάδα της Αριστεράς

00:01 20/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το αίτημα να κλείσουν τα hot spot και να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη διατύπωσαν από τη Λέσβο όπου βρέθηκαν χθες και σήμερα ευρωβουλευτές της Αριστεράς. Και ενώ το ακούμε συνεχώς σαν αναγκαιότητα, ωστόσο κανένα αίτημα δεν έχει διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς, χθες βρέθηκε μέσα στο νέο κέντρο στον Καρά Τεπέ ενώ είχε επαφές και με τις αρχές του νησιού. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

των ευρωβουλευτών σήμερα το μεσημέρι η  Cornelia Ernst από τη Γερμανία τόνισε ότι «πρέπει να απατήσουμε να σταματήσει η πολiτική της ΕΕ για τα hot spot. Δε θέλουμε Μόρια 2, αυτό επιθυμούν και οι ντόπιοι. Πολλές πόλεις είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες και εμποδίζεται από τις κυβερνήσεις».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης επισήμανε ότι «αυτό που παίζεται στην Ευρώπη είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι εναντίον της χώρας αλλά και των προσφύγων. Γιατί τη λέξη αλληλεγγύη τη χρησιμοποιούν για τη δημιουργία μόνιμου στρατοπέδου και εγκλωβισμού ανθρώπων. Η λέξη αλληλεγγύη για αυτούς είναι οικονομική συμφωνία.»

Οι ευρωβουλευτές της αριστεράς σημείωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η πρόταση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και εκεί θα πρέπει να δοθεί αγώνας για δίκαιη διαδικασία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία ενός οργανισμού μετεγκατάστασης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε ότι η Λέσβος βρίσκεται εντός ορίων της Ε.Ε., όμως ό,τι συμβαίνει εδώ μέσα στο καμπ, δε βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται για εννέα ευρωβουλευτές από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης, Pernando Barrena Sira Rego, Miguel Urban, Idoia Villanueva από την Ισπανία, Malin Bjork (από τη Σουηδία, Cornelia Ernst (από τη Γερμανία) και Marisa Matias (από την Πορτογαλία), τους οποίους συνόδευε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

 

 

The post Μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην Ευρώπη ζητά η ευρωομάδα της Αριστεράς appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα