Μεταδίδοντας την πληροφορία μέσω των serious games

13:00 20/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Florent Maurin είναι δημοσιογράφος και σχεδιαστής σοβαρών παιχνιδιών (serious games) και πιστεύει στη δύναμη της διαδραστικής αφήγησης και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω του παιχνιδιού. Είναι επίσης ο πρόεδρος της ThePixelHunt, μιας εταιρείας που αναπτύσσει διαδικτυακά ντοκιμαντέρ (webdocs), εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, σοβαρά παιχνίδια και διαδραστικές εμπειρίες.

Ο Florent ξεκίνησε ως δημοσιογράφος και σύντομα άρχισε να πειραματίζεται με βιντεοπαιχνίδια. «Πιστεύω πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό εργαλείο για τη μετάδοση πληροφοριών σε παιδιά και ενήλικες.

Αποφάσισα να υποβάλω πρόταση για ένα παιχνίδι με θέμα τις εκλογές της Γαλλικής Αριστεράς το 2011. Ήταν ένα στρατηγικό παιχνίδι όπου οι χρήστες έπρεπε να βρουν τρόπους να εκλεγούν. Ήταν αρκετά επιτυχημένο και πολλοί άνθρωποι συνέβαλαν στη βελτίωση του, «εξηγεί ο Florent στη συνέντευξή μας μέσω του Skype.

Το 2014, ο Florent και η εταιρεία του δημιούργησαν το Re-building Haiti (Ανακατασκευή της Αϊτής) ένα διαδραστικό, μη γραμμικό παιχνίδι με θέμα την ανασυγκρότηση της Αϊτής μετά τον καταστροφικό σεισμό το 2010, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στη γαλλική δημοσιογραφική πλατφόρμα Rue 89. Πρόκειται για ένα μείγμα δημοσιογραφίας και παιχνιδιού που βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αϊτή. «Ξεκινήσαμε από αυτό που συνέβη εκεί και προσπαθήσαμε να φανταστούμε διαφορετικές λύσεις για την ανακατασκευή της».

Το τελευταίο έργο του Florent είναι μια διαδραστική μυθοπλασία με τίτλο Bury me my love. Πρόκειται για ένα παιχνίδι-εφαρμογή που αφηγείται την ιστορία της Νουρ, μιας Σύριας που προσπαθεί να φτάσει στη Γερμανία μετά το θάνατο του τελευταίου μέλους της οικογένειάς της σε βομβιστική επίθεση. Είναι ένα βιντεοπαιχνίδι με 19 διαφορετικές καταλήξεις και κάθε επιλογή που κάνει ο παίκτης έχει αντίκτυπο στο ταξίδι της Νουρ.

Το παιχνίδι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde για μια Σύρια που παρέμεινε σε επαφή με την οικογένειά της μέσω της εφαρμογής WhatsApp κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της από τη Συρία στη Γερμανία. «Εντυπωσιάστηκα με την ιστορία της γυναίκας αυτής, επικοινώνησα μαζί της και της πρότεινα να γίνει η σύμβουλός μας στο πρότζεκτ», εξηγεί ο Florent. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τις εταιρίες The Pixel Hunt και Figs και είναι συμπαραγωγή με το ARTE.

«Λάβαμε θετικές κριτικές από το κοινό καθώς ανακάλυψε μια πιο οικεία διάσταση. Συνήθως όταν μιλάμε για μετανάστες, αναφερόμαστε σε αριθμούς, αλλά αυτό το παιχνίδι αφηγείται μια προσωπική ιστορία. Φυσικά είχαμε κάποιες αρνητικές αντιδράσεις από την ακροδεξιά, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, υπήρξαν και άνθρωποι που αν και δήλωναν εναντίον των μεταναστών, όταν έπαιξαν το παιχνίδι είπαν πως τους είχε αγγίξει τελικά η ιστορία».

Μπορούν τα σοβαρά παιχνίδια να αλλάξουν νοοτροπίες;

Ο Florent επιμένει ότι τα σοβαρά παιχνίδια δεν αποτελούν λύση στα κοινωνικά προβλήματα. «Τα πράγματα μπορούν πραγματικά να αλλάξουν μέσα από την εκπαίδευση και συγκεκριμένες λύσεις» εξηγεί. «Η πολιτική της κοινωνικής πολυμορφίας και της καλύτερης ενσωμάτωσης των μεταναστών μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες. Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η μετανάστευση απειλεί την οικειότητα τους. Η πολιτιστική παραγωγή μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν αρκεί γιατί θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου».

Ο Florent είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει και θέλει να συνεχίσει να δημιουργεί σοβαρά παιχνίδια. «Η αλληλεπίδραση, ο σχεδιασμός και η γλώσσα του βιντεοπαιχνιδιού με εκφράζουν απόλυτα. Είναι μέρος της πολιτιστικής ταυτότητάς μου ως παίκτης παιχνιδιών και θέλω να συνεχίσω να δουλεύω με αυτό το είδος».

Keywords
Τυχαία Θέματα