Μέσα σε τρεις εβδομάδες συγκεντρώθηκαν 350 φιάλες αίμα

00:43 9/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκπληκτικά χαρακτηρίζονται από το Τμήμα Αιμοληψίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τα αποτελέσματα της λειτουργίας του σταθμού αιμοληψίας, σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης στο κτήριο της στο κέντρο της πόλης. Από τις 17 Μαρτίου που ξεκίνησε τη λειτουργία έχουν συγκεντρωθεί 350 φιάλες αίμα.

Στην ανακοίνωση του Τμήματος επισημαίνεται ότι ο σταθμός Αιμοδοσίας της Περιφέρειας Κρήτης έχει καταφέρει ένα απίστευτο κατόρθωμα.

Να συγκεντρώσει σε καιρό πανδημίας το 80% των φιαλών που είχε συγκεντρώσει πέρυσι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο σταθμός αιμοληψιών του ΠΑΓΝΗ.

Ανεξαρτήτως όμως αριθμών και ποσοστών, το πιο συγκινητικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας της Περιφέρειας είναι ότι οι αιμοδότες που προσέρχονται, προσφέρουν το αίμα τους εθελοντικά, χωρίς να παρακινούνται από την άμεση ανάγκη κάποιου συνανθρώπου τους.
Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία πλευρά υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου σε μεταγγίσεις ασθενών, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί νέοι αιμοδότες οι οποίοι εντάσσονται στη μεγάλη οικογένεια του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας και οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα έρχονταν ποτέ σε επαφή με την προσφορά αίματος.

Τα στελέχη του Τμήματος τονίζουν πάντως  ότι ο μέσος όρος ζωής μιας φιάλης αίματος υπερβαίνει οριακά τις 40 ημέρες, και γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη αιμοδοτική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, με αμείωτο ενδιαφέρον από τους αιμοδότες του Ηρακλείου, «ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη θεραπεία όλων των συνανθρώπων μας που χρήζουν μεταγγίσεων αίματος».

Τέλος εύχονται ο συγκεκριμένος εξωτερικός σταθμός αιμοδοσίας της Περιφέρειας Κρήτης, να αποτελέσει το μοναδικό κληροδότημα μίας τραγικής πανδημίας και πιθανότατα να συνεχιστεί ως ένας μόνιμος εξωτερικός σταθμός, πρότυπο και για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η σταθμός αιμοδοσίας λειτουργεί όλη την εβδομάδα, εκτός Κυριακής, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Επίσης στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, στο λιμάνι, λειτουργεί ο σταθμός αιμοληψίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα