Μείωση στις παρακρατήσεις των επικουρικών συντάξεων

13:03 27/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Αλλάζει ο τρόπος παρακράτησης των επικουρικών συντάξεων με αποτέλεσμα όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξή να δουν αυξήσεις στα μηνιαία εισοδήματα τους. Ο λόγος είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να υπολογίσει το συνολικό ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης για κάθε συνταξιούχο, επί του οποίου προβλεπόταν να γίνεται η μηνιαία παρακράτηση και μόνο όταν αυτό καταστεί δυνατόν θα εφαρμοσθεί η υφιστάμενη
νομοθεσία. Εως τότε θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μεταβατικός μηχανισμός.

Η εφαρμογή της ενιαίας παρακράτησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις θα οδηγούσε σε μείωση των συντάξεων για πολλούς συνταξιούχους. Με τις αλλαγές στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή ενδεχομένως από τον Μάρτιο, όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη θα διαπιστώσουν αύξηση των μηνιαίων εισοδημάτων τους. 'Ετσι, για επικουρικές συντάξεις ύψους 100 ευρώ, η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 5 ευρώ, για επικουρικές 200 ευρώ η αύξηση θα είναι 10 ευρώ, ενώ για επικουρική 300 ευρώ η αύξηση θα κυμαίνεται στα 30 ευρώ.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για αλλαγές που αφορούν στα παρακρατούμενα ποσά φόρου και όχι για το σύνολο του φόρου που θα κληθούν να καταβάλουν σε ετήσια βάση οι συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη. Το ύψος του ετήσιου φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο.
Keywords
Τυχαία Θέματα