Μεγαλύτερος ο κίνδυνος της κατάθλιψης, αν την έχουν και οι γονείς και οι παππούδες

10:58 11/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια νέα επιστημονική έρευνα για τη μείζονα κατάθλιψη πραγματοποίησαν Αμερικάνοι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως, αν οι γονείς και οι παππούδες έχουν εμφανίσει μια σοβαρή ή κλινική κατάθλιψη, τότε το εγγόνι έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει και αυτό την ίδια πάθηση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν, ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι κληρονομική. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη, το καινούριο στοιχείο στην υπόθεση είναι

ότι ο κίνδυνος να εμφανίσουν οι απόγονοι τη νόσο αυξάνεται αν και οι γονείς των γονιών έχουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μίρνα Γουάιζμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, μελέτησαν συμπεριφορές σε 251 νέους, μέσης ηλικία 18 ετών.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι νέοι με γονείς που είχαν σοβαρή κατάθλιψη, εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και οι ίδιοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν καταθλιπτικούς γονείς. Εμφάνιζαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για εξάρτηση από ναρκωτικά και άλλες εθιστικές ουσίες, τάσεις αυτοκτονίας και προβλήματα δυσλειτουργικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, οι νέοι που είχαν τόσο πατέρα ή μητέρα, όσο και παππού ή γιαγιά με σοβαρή κατάθλιψη, εμφάνιζαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι κατάθλιψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα