Δραματική νύχτα στον Κάλαμο – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δ. Ωρωπού

00:12 14/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η κατάσταση στον Κάλαμο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, ενώ νωρίτερα σε ο Δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Ο Δήμος Ωρωπού με έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων

πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Οι ισχυρές επιγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.Εξαιρετικά δύσκολη είναι η νύχτα στον Κάλαμο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ την κατάσταση δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ισχυρών ανέμων που πνέουν.

Λόγω των ανέμων η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να φτάνει στα 12 χιλιόμετρα και να πλησιάζει προς τους Αγίους Αποστόλους, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και τον Δήμαρχο Ωρωπού, να ζητούν από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια που είναι κοντά στο δάσος.

Λίγο καλύτερη ήταν η κατάσταση βορειότερα, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Ωστόσο ο δρόμος από την πλατεία του Καλάμου προς την παραλία των Αγ. Αποστόλων παρέμενε κλειστός.

«Αυτό που προέχει, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι οι ανθρώπινες ζωές, δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίπππου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή με την λέξη Κόλαση.

«Το μέτωπο είναι τεράστιο, μπορεί και 10, μπορεί και 12 χιλιόμετρα, και ούτε οι πυροσβέστες μπορούν να ζυγώσουν καθώς οι φλόγες φτάνουν ακόμη και τα 50 μέτρα».

Ο Αντιπεριφεριεάρχης έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους όσοι μένουν κοντά ενώ ανέφερε πως οι αίθουσες του Δημαρχείου είναι ανοιχτές για όσους κατοίκους δεν έχουν που να πάνε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά που έχουν υποστεί ζημιές.

Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, δεκαπέντε εθελοντικά οχήματα, δεκατρία των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πυροσβεστικής απέστειλε 16 υδροφόρες καθώς και 7 μηχανήματα έργου.

Με ανακοίνωση της, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Τέλος, εύχεται «περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής».

Εν τω μεταξύ «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη. οι ταυτόχρονες πυρκαγιές έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι στους δρόμους, με συγκεκριμένες εντολές, ενώ για την περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς.

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει για τις επόμενες μέρες στην Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές που προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Μαίνεται η πυρκαγιά στον Κάλαμο – Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα