Μεγάλη φωτιά στην Κορινθία – Εκκενώθηκαν οικισμοί – Σε ύφεση τα άλλα μέτωπα (video)

21:25 22/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Κορινθία για τον περιορισμό του μετώπου που ξέσπασε το πρωί στις Κεχριές, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Και η Πέμπτη προβλέπεται να είναι δύσκολη μέρα. Ειδικά για την περιοχή της Κορινθίας, ο βαθμός επικινδυνότητας είναι πολύ υψηλός, έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί, μια κατασκήνωση και οικοτροφείο ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική,

σε κάποια σημεία οι φλόγες έγλειψαν τοίχους σπιτιών. Από ριπές ανέμου προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες ενίοτε είναι και έντονες καθώς η περιοχή είναι πευκόφυτη και δύσβατη.

Στο σημείο αναμένεται να φτάσουν από τη Θεσσαλονίκη 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ριχθούν στη μάχη με τη φωτιά.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, εκκενώθηκε και ο οικισμός Αγιος Ιωάννης. Πρόκειται για τον έκτο οικισμό που εκκενώνεται στην Κορινθία.

Οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες και Αλαμάνο έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και με δικά τους μέσα, σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή, ενώ εκκενώθηκαν και τα Αθίκια.

Επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή 143 πυροσβέστες με 42 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, δέκα πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο πυκνός καπνός μεταφέρθηκε, εξαιτίας του δυνατού αέρα σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα πυκνό σύννεφο έφτασε έως το Ναύπλιο.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κλειστή παρέμεινε η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου – Επιδαύρου.

Σε κοντινή απόσταση από το πύρινο μέτωπο βρίσκεται στρατόπεδο με αποθήκες πυρομαχικών. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση στρατιωτών και πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς σε αυτό.

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Πεταλίδι της Μεσσηνίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στις Λοκρές Φθιώτιδας,στην περιοχή Φοίνικα Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο και σε δασική έκταση στην Χαιρώνεια Βοιωτίας.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη δημοτική ενότητα Λασιώνος στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά στα όρια με το νομό Αχαΐας.

Keywords
Τυχαία Θέματα