Στον Λευτ. Οικονόμου το βραβείο «Ηθικής Τάξεως»

19:57 22/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώτο πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, μετά τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, που έκανε δεκτή την πρόταση του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον κ. Οικονόμου ιδανική επιλογή για το βραβείο «Ηθικής Τάξεως».  Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο κ. Οικονόμου, είναι μια

προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παριστάμενοι εξήραν την προσωπικότητα, το επιστημονικό κύρος, το ακαδημαϊκό ήθος, την διεθνή απήχηση του έργου του κ. Οικονόμου, και την μεγάλη και διαρκή  προσφορά του στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Ο Λευτ. Οικονόμου

Ο Λευτέρης Οικονόμου, γεννήθηκε το 1940, σταδιοδρόμησε ως  θεωρητικός φυσικός και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και  ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής και αργότερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (από το 1970 έως το 1981). Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (το 1994),  στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (το 1992), στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το 1978), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (το 1991-1992), και συνεργαζόμενο μέλος του Ames Laboratory κατά την περίοδο 1992-2015.

Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (στα έτη 1997-1998) και κατείχε την Έδρα Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1978 έως το 1981). Το 1981, από κοινού με τον καθηγητή Παναγιώτη Λαμπρόπουλο,  με  μετάκληση από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγιναν  οι πρώτοι καθηγητές στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Οικονόμου, μαζί με τέσσερις  ακόμη επιστήμονες, τους, Φώτη Καφάτο, Διονύσιο  Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη, και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, εμπνεύστηκαν την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα