Με ομιλίες και εκδηλώσεις θα γιορταστεί η Ημέρα Αστεροειδών

10:48 29/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 30 Ιουνίου του 1908 σημειώθηκε η μεγαλύτερη, στην ιστορία, πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη. Την ίδια ημερομηνία, περισσότερα από εκατό χρόνια μετά, γιορτάζεται η Ημέρα Αστεροειδών.

Και παρότι το σημαντικό φαινόμενο που σημειώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, είχε να κάνει με την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς μικρομεσαίου μεγέθους (περίπου 40 μέτρων) στον πλανήτη μας, η έκρηξή του στην ατμόσφαιρα, πάνω από το σιβηρικό δάσος, ισοδυναμούσε με 100 τόνους ΤΝΤ

και ισοπέδωσε μια τεράστια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων, τόση όση μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη.

Εκατοντάδες ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, στο πλαίσιο της Ημέρας Αστεροειδών, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, όπως ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Όπως δήλωσε ο ίδιος εν όψει των εκδηλώσεων, «μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη νοήμονα ζωή στο σύμπαν μας είναι η υψηλή πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω σε κατοικημένους πλανήτες».

Έχοντας υπόψη τον εν λόγω κίνδυνο, οι επιστήμονες στοχεύουν, με τον εορτασμό της Ημέρας Αστεροειδών να θυμίσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη και στις κυβερνήσεις ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται πάντα στο «στόχαστρο» ουρανίων σωμάτων και γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, φροντίζοντας έγκαιρα να έχουμε λύσεις για την αντιμετώπιση κάθε δυσάρεστου ενδεχομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα