Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 40ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος» 2017.

08:38 18/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σαράντα χρόνια «Ίκαρος» – εφαλτήριο για ακόμα σπουδαιότερες διοργανώσεις» τονίζουν οι διοργανωτές, οι οποίοι στηριζόμενοι και στις νέες γενιές που ακολουθούν, φυσικά με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας, με την τεχνογνωσία των οργανωτών, με το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και των σκακιστικών σωματείων της χώρας μας και κυρίως, με την αγάπη των Ελλήνων και ξένων παικτών προς το Ικαριακό σκάκι, τα ποσοτικά μεγέθη θα αυξηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.
Στο αγωνιστικό μέρος τώρα, είχαμε νικητή τον Ουκρανό γκραν μετρ Ολεξάντρ Μπόρτνικ με σειρά κατάταξης

(θέσεις 2 έως 5): Β. Μπερνάντσκι, Α. Χαριτόνοβ, Α. Ριτσάγκοβ και Π. Βέλιτσκα.
Πρωταθλητής Αιγαίου αναδείχθηκε ο Βασίλης Σαράντος του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας.
Πρωταθλήτρια Αιγαίου αναδείχθηκε η Μαριάννα Γούργαρη, επίσης του Σ.Ο. Ικαρίας.
Πρώτη γυναίκα αναδείχθηκε η Αρμένισσα Μαίρη Γκεβοργκιάν δεύτερη η Βουλγάρα Τ. Γκαλούνοβα και τρίτη η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια Κατερίνα Παυλίδου.
Πρώτος βετεράνος ο Τσέχος Πετρ Βέλιτσκα ακολουθούμενος από τον Β. Κοτρωνιά (πρώτος Έλληνας στη βαθμολογία) και το Θανάση Καραγιάννη. Στον Τσέχο γκραν μετρ απονεμήθηκε κύπελλο εις μνήμην του πρώτου Ικάριου υποψήφιου μετρ Μανώλη Σταυρινάδη.
Τέλος στους εφήβους κάτω των 20 ετών πρώτος ήταν ο Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης, ακολουθούμενος από τον Ουκρανό Β. Λάρκιν και τον νεαρό Π. Παυλίδη.
Στο Β’ Γκρουπ που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15/7, νικητής αναδείχθηκε ο Κώστας Καπαγιαννίδης με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες ακολουθούμενος από τη Φιλίππα Χατζηιωαννίδη (6/7, και πρώτη γυναίκα) και το Σ. Ρικανιάδη που συγκέντρωσε 5,5 βαθμούς, όσους και οι Κ. Μήτσιου και Ε. Παπαδόπουλος αλλά είχε υπερτερούσε στα κριτήρια ισοβαθμίας.
Στο Ομαδικό Ράπιντ πρώτευσε η Ικαρία, ενώ μετάλλια δόθηκαν στον Πολύγυρο, στον Πανελλήνιο και σε μεικτές ομάδες.
Πολύ επιτυχημένες ήταν εξάλλου οι εκδηλώσεις που αφορούσαν το καλλιτεχνικό σκάκι. Στο ιδιότυπο σιμουλτανέ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Πιότρ Μούρτζια βρέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα των Χ. Πούντζα, Π. Φρεντζά και Σ. Κούρκουλου-Αρδίτη για την επίλυση τεσσάρων προβλημάτων. Τελικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε νικητής συγκεντρώνοντας 19,5 βαθμούς (από 20 δυνατούς) σε 70 λεπτά. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πιοτρ Μούρτζια δήλωσε «πολύ χαρούμενος που συμμετείχε στον πρωτότυπο αυτό διαγωνισμό και ευχαριστήθηκε ιδιαίτερα τη λύση των προβλημάτων που τέθηκαν. Δήλωσε δε πρόθυμος να έρθει και του χρόνου για να συμμετάσχει σε κάτι ανάλογο, ενώ, τέλος, εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον των Ελλήνων σκακιστών για το καλλιτεχνικό σκάκι».
Το βράδυ του Σαββάτου έγιναν οι απονομές για το β΄ γκρουπ και για τις παράλληλες εκδηλώσεις όπου παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση, με ιδιαίτερα θερμά και επαινετικά λόγια, επισημαίνοντας την συμβολή της στην προβολή του νησιού και στην τοπική οικονομία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής του νομού Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Έφορος Σχολικού Σκακιού της ΕΣΟ και Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Χρήστος Πιλάλης.
Την Κυριακή το απόγευμα έγιναν οι απονομές για το α΄ γκρουπ όπου ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Νίκος Λαρδάς επανέλαβε την πρόθεση του Δήμου Ικαρίας να συνεχίζει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την τόσο σημαντική σκακιστική διοργάνωση, ενώ ο πρόεδρος του Σ.Ο. Ικαρίας Γιώργος Μωραΐτης αναφέρθηκε στα 40 χρόνια του θεσμού.
Βραβεύτηκαν όσοι διακρίθηκαν στους φετινούς αγώνες αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΟ Αχιλλέας Μητσάκος, ο οποίος είναι εξαιρετικός φίλος της Ικαρίας και παραμένει στα 87 του χρόνια, ενεργός σκακιστής!

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Keywords
Τυχαία Θέματα