Με κυνηγούν οι μέλισσες

12:04 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

600 συνολικά μελισσοκόμοι στη Ροδόπη κάνουν την μελισσοκομία τρόπο ζωής. Άλλοι με λιγοστές κυψέλες κι άλλοι με περισσότερες μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να αξιοποιούν τον ξεχωριστό τους πλούτο. Φέτος η χρονιά είναι δύσκολη λόγω των πολλών βροχών. «Έβρεξε πολύ και σταμάτησαν μερικά λουλούδια να δίνουν μέλι» δηλώνει η Λίλια Τερζάκη.

25 χρόνια ασχολείται με την παραγωγή μελιού.Γνωρίζει καλά ότι το αντικείμενο της μελισσοκομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί, όπως λέει, κάποιος να έχει όρεξη να δουλέψει, να βγάλει λεφτά και η ενασχόληση με τον κόσμο των μελισσών ξεκινά. «Όρεξη να έχεις, και

τίποτα δεν είναι δύσκολο».

Ο νους της καθημερινά είναι στις κυψέλες. Η φροντίδα για την αποφυγή περιστατικών αρρώστιας ή κλοπών είναι επίσης καθημερινή. Έτσι, κι εκείνη και ο σύζυγός της και οι συνεργάτες της μένουν πολλές ώρες κοντά στο ξεχωριστό αυτό βασίλειο των μελισσών. « «Κυνηγάς» τα άνθη. Αν ανθίζει η ακακία πηγαίνεις τις κυψέλες εκεί, όταν ανθίζει το βαμβάκι, τις μεταφέρεις εκεί. Χρειάζεται μετακίνηση, δεν πρέπει οι κυψέλες να μένουν σταθερές, τις κουβαλάς τρεις –τέσσερις φορές το χρόνο.» δηλώνει η έμπειρη μελισσοκόμος που μαζί με τη δουλειά έχει συνηθίσει και τα τσιμπήματα των μελισσών.

Όπως έχει συνηθίσει να αξιοποιεί και τα οφέλη, γύρη, βασιλικός πολτός, μέλι με κερήθρα, μέλι σκέτο. «Η φρέσκια γύρη μελισσών έχει τόσες ιδιότητες που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τροφική «βόμβα»» δηλώνει η Λίλια Τερζάκη που κάθε άλλο παρά την κυνηγούν οι μέλισσες.
Φώτο:Η Λίλια Τερζάκη με την παραγωγή και τους συνεργάτες της Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Με κυνηγούν οι μέλισσες appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα