Με επίσκεψη στην Αβερώφειο ξεκίνησε το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

15:56 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις του 33ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στη Λάρισα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την συμμετοχή 2.000 χορευτών και χιλιάδων επισκεπτών που θα κατακλύσουν τη Θεσσαλική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν το αντάμωμα που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το μεσημέρι

η διοίκηση της ΠΟΠΣΒ με επικεφαλής τον πρόεδρος της κ. Μιχάλη Μαγειρία επισκέφθηκε την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή που ιδρύθηκε το 1900 από τον Μετσοβίτη Γεώργιο Αβέρωφ και λειτούργησε το 1911 έως σήμερα δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Τη διοίκηση της ΠΟΠΣΒ καλωσόρισε η διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής κα Μαρία Κλεισιάρη, μαζί με τους προϊσταμένους των τμημάτων Νίκο Τσουλούφα και Νίκο Παπστεργίου οι οποίοι τους ενημέρωσαν και τους ξενάγησαν στους χώρους της σχολής.

Στις 7.30 το απόγευμα οι τοπικοί Σύλλογοι Λάρισας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχυδρομείου και με πατινάδα θα κινηθούν έως στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ όπου θα παρουσιάσουν λαϊκά δρώμενα, ηθη και έθιμα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. Τα σημερινά δρώμενα θα παρουσιάσουν οι παρακάτω Σύλλογοι:

Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα»Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο »Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες»Σύλλογος Λιβαδιωτών Λάρισας « Γιωργάκης Ολύμπιος »Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή»Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα»

Αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για παιδιά – Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα Βλαχοχώρια μας ».

Στο ισόγειο της Περιφέρειας Θεσσαλίας λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο « Οι Βλάχοι στη πόλη της Λάρισας ». Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 12 το μεσημέρι και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: « Η Λάρισα των Βλάχων». Η κα Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη Διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής θα μιλήσει για την « Αβερώφειος Γεωργική Σχολή κληροδότημα με Παρελθόν, Παρών και Μέλλον» και ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης θα μιλήσει « Οι Βλάχοι στη Λάρισα».

Το απόγευμα του Σαββάτου τα χορευτικά των Συλλόγων θα συγκεντρωθούν μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με πατινάδα θα κατευθυνθούν στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας όπου θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και αμέσως μετά στην πλατεία Ελευθερίας στο Φρούριο θα γίνει ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα