Με αξιώσεις τα ψηφοδέλτια της ΛΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο- Παρουσίαση υποψηφίων στη Λέσβο

12:04 17/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυναμικά ξεκινά η ΛΑΣ τη διεκδίκηση του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη στήριξη των δυνάμεων του ΚΚΕ. Στην κατάμεστη αίθουσα του εργατικού κέντρου παρουσιάστηκαν χθες οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών Σταύρος Τάσσος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Νίκη Τσιριγώτη στο Δήμο Λέσβου, ενώ ξεχωριστή ήταν η δήλωση του Στρατή Κόρακα ότι μετά από 42 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

ήρθε η ώρα να μη συμμετέχει σε εκλογές αλλά θα βοηθήσει ενεργά από άλλο μετερίζι. Παρούσα και η περιφερειακή σύμβουλος Αγλαΐα Κυρίτση που εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΣ στην περιφέρεια. Οι υποψήφιοι ζητούν την ψήφο των κατοίκων των νησιών προκειμένου να ενισχυθούν οι συνδυασμοί της ΛΑΣ για να αντιταχθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές που καθιστούν δήμους και περιφέρειες το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Ανακοινώθηκε ότι θα διοργανωθούν τρεις θεματικές ημερίδες μέχρι την ημέρα των εκλογών το Μάιο, και συγκεκριμένα θέματα για την πολιτική προστασία , παιδεία-υγεία-κοινωνική πρόνοια , αθλητισμός-πολιτισμός.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Σταύρου Τάσου με τη ΛΑΣ

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Αν υπάρχει μια περιοχή στη χώρα μας όπου η βαρβαρότητα, ο κυνισμός και η υποκρισία, του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού, δηλαδή η πολιτική της αστικής τάξης, ντόπιας και ξένης, αλλά και του πολιτικού της προσωπικού, φαίνεται σ’ όλη της την ένταση, τόσο στο πεδίο τα εσωτερικής όσο και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η πολιτική αυτή είναι πάγια και ενιαία, και αφορά το ευρωπαϊκό, το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο, και γιαυτό πάγια και ενιαία πρέπει να είναι, και είναι, και η αντιμετώπιση της από εμάς.

Στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως το τσάκισμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων. Δραστική μείωση κοινωνικών παροχών και κονδυλίων για την προστασία από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), Ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, στο όνομα της επιχειρηματικότητας, που προβάλλεται ως η απάντηση στο ξεπέρασμα της κρίσης και της ανάπτυξης, που δήθεν μπορεί να είναι «δίκαιη» ή «βιώσιμη» και να γίνει από τους «υγιείς» επιχειρηματίες, προστίθενται και τα προβλήματα λόγω νησιωτικότητας.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση, ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, και στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και δράσεις.

Τα δίνει όλα για να ενταχτεί η ΠΓΔΜ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να χρησιμοποιηθεί αφενός ως ανάχωμα στη ρώσικη και κινεζική επιρροή, και αφετέρου ως ορμητήριο νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Μια συμμετοχή που δεν έχει να προσφέρει παρά ανασφάλεια, αστάθεια και πόλεμο, τόσο στον λαό της ΠΓΔΜ, όσο και στους άλλους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανο ΝΑΤΟϊκή βάση και έτσι γίνεται στόχος από αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων. {…}

Η χώρα μας συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη δημιουργία του κύματος των προσφύγων και μεταναστών. Εμείς δεν κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γιατί τους μεν πρόσφυγες τους διώχνει ο ιμπεριαλιστικός τους πόλεμος, για να αποφύγουν το θάνατο, τους δε μετανάστες η ιμπεριαλιστική τους «ειρήνη», για να αποφύγουν την εξαθλίωση.

Η ΕΕ σ’ ένα κρεσέντο υποκρισίας και κυνισμού αντιμετωπίζει τα θύματα των ιμπεριαλιστικών της επεμβάσεων, σε πρώτη φάση ως φτηνά εργατικά χέρια, και σε δεύτερη, αφού πήρε όσους χρειαζόταν, ως θύτες από τους οποίους θέλει να προστατευτεί και να απαλλαγεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι διπλά υπεύθυνη γιατί με την πολιτική της, που απορρέει από την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μετατρέπει τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε χώρους μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες στα Ηot Spots. Μόλις προχθές είχαμε άλλον ένα θάνατο στο Ηot Spot της Μόριας. Είναι απάνθρωπη και βάρβαρη αυτή η πολιτική της ΕΕ την οποία στηρίζει η κυβέρνηση, και γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη και βάρβαρη το χειμώνα με την παγωνιά και τις βροχές.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της Υποψήφιας Δημάρχου Λέσβου με τη ΛΑΣ Νίκης Τσιριγώτη:

«Θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητική την απόφαση να τεθώ εκ νέου επικεφαλής στην προσπάθεια διεκδίκησης της πλειοψηφίας στο Δήμο Λέσβου. Αυτή η απόφαση του Κόμματός μας αυξάνει την αίσθηση της ευθύνης με την οποία θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών για την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες

Με την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, όχι μόνο αυτής που αποκτήσαμε από την παρουσία και παρέμβαση μας εντός του δημοτικού συμβουλίου αλλά και αυτής που αποκτήσαμε από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, δηλώνουμε πανέτοιμοι να δώσουμε τη μάχη με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, με πολλή αισιοδοξία, με πολλούς περισσότερους νέους αγωνιστές στο πλευρό μας.

Φέτος δίνουμε τη μάχη όπως ειπώθηκε μέσα σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της τοπικής διοίκησης, και αναφερόμαστε στον περιβόητο νόμο Κλεισθένη I ο οποίος αποτελεί άξια συνέχεια του νόμου Καλλικράτη, τα αποτελέσματα του οποίου έχουμε βιώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και ως προς τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου που έχει λάβει, με τους υφιστάμενους συσχετισμούς, χαρακτηριστικά γραφειοκρατικού διεκπεραιωτικού μηχανισμού, αλλά κυρίως ως προς τις επιπτώσεις του και τη συμβολή του στις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων του νησιού

Μιλάμε για τη λειτουργία επί της ουσίας ενός δήμου – επιχείρησης, αφού λειτουργεί και σχεδιάζεται ώστε να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με τη λογική της ανταπόδοσης σε μια σειρά υπηρεσίες, σαν γρανάζι του κρατικού μηχανισμού, με μειωμένο προσωπικό, με ελαστικές μορφές κακοπληρωμένης απασχόλησης και ανακύκλωσης της ανεργίας, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, και κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, με αναζήτηση των περιβόητων «ίδιων εσόδων» που μεταφράζεται στο πολύ απλό «να βάλει πάλι ο κοσμάκης το χέρι του βαθειά στην τσέπη».{…}

Μας γνωρίζετε.

Είμαστε εμείς που θέλουμε ο Δήμος να παίξει το ρόλο του αγωνιστή, του διεκδικητή, του μπροστάρη εκείνου φορέα που θα στηρίζει ποικιλότροπα τον αγώνα για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας, μιας εποχής που η επιστήμη και η τεχνολογία βρίσκονται στο απόγειο τους και μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας Είμαστε εμείς που θέλουμε να είναι ο δήμος αξεπέραστο εμπόδιο για όποια υπηρεσία δημόσια ή ιδιωτική θελήσει να κόψει το ρεύμα ή το νερό σε κάποιο συμπολίτη μας επειδή είναι άνεργος ή δεν έχει να πληρώσει. Να γίνει αξεπέραστο εμπόδιο σε όποιον προσπαθήσει να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτι, μαγαζί ή κτήμα για τον ίδιο λόγο.»

Παραλαμβάνουμε από το βετεράνο του Κόμματος, Στρατή Κόρακα, που μας αφήνει βαριά κληρονομιά, στην οποία έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε.

Με την Αγλαΐα Κυρίτση που, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συστράτευση, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου», αλλά και με όλο το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας που θα καταρτιστεί.

Με τη Νίκη Τσιριγώτη, ξανά υποψήφια Δήμαρχο, και με το ψηφοδέλτιο του Δήμου που θα καταρτιστεί,

μπαίνουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στη μάχη των εκλογών για την Περιφέρεια και το Δήμο.

Χωρίς να παραμυθιάζουμε και να κρυβόμαστε πίσω από τίτλους ανεξαρτησίας, γιατί δεν ντρεπόμαστε για τις πολιτικές που υπηρετούμε, και που έχουν σαν γνώμονά τους την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Χωρίς να κάνουμε συμφωνίες κορυφής, αλλά συμφωνίες στη κοινωνική βάση, πάνω στα λαϊκά προβλήματα και της λύσης τους σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Χωρίς να γίνουμε ιμάντες μεταφοράς της πολιτικής της κεντρικής διοίκησης, και της ΕΕ με την εμπλοκή της Περιφέρειας και των Δήμων στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Με ανιδιοτελείς αγωνιστές της προσφοράς και της θυσίας για το συνάνθρωπο

Για άμεσα μέτρα ανακούφισης Για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές παντού Για μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία, με το λαό αφεντικό και νοικοκύρη στον τόπο του, φίλο και συνεργάτη με τους άλλους λαούς.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της Υποψήφιας με το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΛΑΣ Αγλαΐας Κυρίτση

«Ως επικεφαλής παράταξης, όπως και ο σ. Κόρακας, έφερα και ανέδειξα στο Π.Σ. τα θέματα που ταλαιπωρούν το λαό του Βορείου Αιγαίου. Κατήγγειλα και την περιφερειακή Αρχή αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προωθούμενη πολιτική, η οποία , στα χνάρια των προκατόχων τους και υπό τις προσταγές της Ε.Ε. καταδικάζει το Βόρειο Αιγαίο στη φτώχεια, την απομόνωση και το περιθώριο.

Οι επικείμενες εκλογές για την Τοπική Διοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού έχουν ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτικό βάρος

‘Οπως τόνισα και από την Ικαρία, από τον Καποδίστρια ως τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήμοι και περιφέρειες μετατρέπονται στο μακρύ χέρι των εθελόδουλων κυβερνήσεων και των Βρυξελλών.

Μετατρέπονται σε ιμάντα μεταφοράς προς τα κάτω των πλέον αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ με την μεθοδική υποχρηματοδότηση και τα τεράστια κενά σε εργαζόμενους, χρησιμοποιούνται ως θερμοκήπια για το ξεπούλημα και την παραχώρηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο.

Και ειδικά όταν μιλάμε για το Βόρειο Αιγαίο, μιλάμε για μια περιφέρεια που βιώνει ένα τριπλό χτύπημα:

-Την εγκατάλειψη και την αποψίλωση υποδομών και ανθρώπων,

-Την ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα και την εξαιρετικά προβληματική διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα αφού η ακτοπλοΐα έχει παραδοθεί στα μονοπώλια, αλλά και

– την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ικανή σε ένα πράγμα: Στην επικοινωνία, την προπαγάνδα και τη στρεψοδικία.

Με τον πιο προκλητικό τρόπο βαφτίζουν το ψάρι κρέας και κάνουν το άσπρο μαύρο.

Θυμάστε ότι τον Απρίλιο του 18, έστησαν και στη Μυτιλήνη το περίφημο περιφερειακό συνέδριό τους για να αναλύσουν τάχα την αναπτυξιακή στρατηγική τους για το Βόρειο Αιγαίο.

Για ποια ανάπτυξη και ανάκαμψη, όμως, μίλησαν οι κυβερνώντες και οι κάθε είδους παρατρεχάμενοί τους;

– όταν οι εργαζόμενοι είναι γονατισμένοι, η νεολαία ξεριζωμένη, η χώρα πλήρως υποδουλωμένη, ο εθνικός πλούτος και η δημόσια περιουσία δεσμευμένη προς εκποίηση στο υπερταμείο για 99 χρόνια;

– όταν έχει συντελεστεί η αρπαγή όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ο εξανδραποδισμός των «ιθαγενών»;

-όταν ξεπουλούν εθνικά στρατηγικές υποδομές, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια

– όταν και στην περιφέρειά μας τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο;

– όταν τα νησιά μας κατάντησαν αποθήκες ψυχών για χιλιάδες κατατρεγμένους εξαιτίας των πολέμων στους οποίους και η χώρα μας έμμεσα συμμετέχει;

Είναι κρίσιμο στις αυτοδιοικητικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ να ενισχυθούν.

Είναι κρίσιμο το προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπόρευσης να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους έντιμους αριστερούς. Γιατί την Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας δεν την χαρίζουμε σε λαθροχείρες και τυχοδιώκτες.

Γιατί η Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας, κόντρα στην Αριστερά του κυβερνητισμού και της εξουσίας, είναι χρέος και υποχρέωσή μας.

Και ιστορικά Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας ήταν και είναι η κομμουνιστική Αριστερά και όχι η τάχα Αριστερά των υπηρετών του σάπιου πολιτικού συστήματος, η τάχα Αριστερά όσων παραχαράσσουν ιδεολογίες, ορισμούς και περιεχόμενα.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της λαϊκής συσπείρωσης δεν είναι απλά ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι καθοριστική ενίσχυση του ίδιου του λαού να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το μέλλον που του αξίζει.»

The post Με αξιώσεις τα ψηφοδέλτια της ΛΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο- Παρουσίαση υποψηφίων στη Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
ψηφοδελτια, αιγαιο, παρουσιαση, ΚΚΕ, εκλογες, ελλαδα, σεισμος, ηπα, νατο, ΠΓΔΜ, επιρροή, συμμετοχή, προσφορες, συριζα, τσιπρας, μυτιληνη, χρεος, ΕΡΤ, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, ηπα, ικαρια, κοντρα, νησια, πλαισιο, υγεια, φτωχεια, ωρα, αγωνες, αθλητισμος, αισιοδοξια, κυνισμος, αξιζει, απλα, αρπαγη, γινει, γινεται, γνώμονα, διαστημα, δημος, δηλωση, διοικηση, δρομος, αιθουσα, υπαρχει, εμμεσα, ενεργα, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επιρροή, τεχνολογια, ζωη, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θερμοκηπια, θυτες, ιμαντες, κεφαλαιο, κυβερνηση, κτημα, λειτουργια, λογο, μαυρο, μειωση, νατο, νεολαια, νερο, νικη, ονομα, οφελος, πεδιο, περιφερειακο, προβληματα, ρεκορ, ρευμα, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, χερι, αφεντικο, ασπρο, εθνικο, φιλοι, χωρα, κρεας, ψαρι, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα