Μάνος Ελευθερίου – 22 Ιουλίου 2018

17:11 21/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, αλλά και αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, μια σημαντική πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα, έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2018. Τιμώντας τη μνήμη του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη συνέντευξή του στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της εκπομπής «Συναντήσεις» (2008).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Μέρος Α’

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συζητά με τον Μάνο

Ελευθερίου για την πορεία του στη λογοτεχνία. Γίνεται λόγος για την αφορμή για την ενασχόλησή του με τη συγγραφή κατά τα παιδικά του χρόνια, την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα (στο Χαλάνδρι) κατά την περίοδο της εφηβείας του, και τις επιρροές που δέχθηκε από το φιλικό του περιβάλλον. Ο Μάνος Ελευθερίου μιλά ακόμα για το ξεκίνημά του στην ποίηση και την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής το 1962, και στη συνέχεια για την ενασχόλησή του με τη στιχουργική– μέσα από τη συμμετοχή του στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής- και την πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία με το τραγούδι «Το σπίτι γέμισε με λύπη» σε μουσική Χρήστου Λεοντή. Αναφέρονται οι συνεργασίες-σταθμοί στην πορεία του με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης (στον δίσκο «’Αγιος Φεβρουάριος»-για τον οποίο Μ.Ελευθερίου φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο), ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος,  Σταύρος Κουγιουμτζής κ.ά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα πολλών γνωστών τραγουδιών σε στίχους δικούς του, ερμηνευμένων από γνωστούς τραγουδιστές. Ακούγονται τα τραγούδια: «Παραπονεμένα λόγια», «Θα σε ξανα βρω στους μπαξέδες», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Το σπίτι μου είναι μικρό», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Ο δικαστής» (Μίκης Θεοδωράκης με Μελίνα Μερκούρη) , «Οι φιλίες του στρατού», «Το σπίτι γέμισε με λύπη»,   «Κάτω απ’ τη μαρκίζα», «Πρώτη του Δεκέμβρη», «Δυο μαύρα βότσαλα»,  «Το παλληκάρι έχει καημό», «Σ’ αυτό το δύσκολο καιρό»,  «’Αγιος Φεβρουάριος», « Ο χάρος βγήκε παγανιά», «Άλλος για Χίο τράβηξε»,  «η πόρτα μου  είναι ανοιχτή»,  «Ειν’ αρρώστια τα τραγούδια», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Μαλαματένια λόγια», «Σαν σβησμένο καρβουνάκι», «Στα χρόνια της υπομονής», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Μη χτυπάς», «Αντίο δρόμοι του Βερολίνου», «Τα κουρέλια», «Κάθε πρωί που ξαναρχίζει» , «Εγώ μιλώ και εσύ είσαι αλλού», «Ποιος τη ζωή μου», «Κάπου υπάρχει ένα νησί», «Τα μεγάλα τα κυνήγια (στον Μάνο Ελευθερίου)».

 Σκηνοθεσία:

Βασίλης Θωμόπουλος

Έτος παραγωγής: 2008

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα