Μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με απάκι και γραβιέρα

16:52 28/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνταγή για ένα πρωτότυπο και εύκολο ορεκτικό, μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με απάκι και κρέμα γραβιέρας, μας δίνει ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος. Ένα γευστικό και ιδιαίτερο πιάτο, με παραδοσιακά προΐόντα, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

 Υλικά

6 μανιτάρια πορτομπέλο200 γρ. χοιρινό απάκι120 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη3 κ.σ.
ελαιόλαδο2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι1 κ.σ. βούτυρο1 κ.σ. αλεύρι120 ml γάλα1 κρόκο αυγού2 κ.σ. κρέμα γάλακτοςλίγη πάπρικααλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρώντας το κοτσάνι και τη φλούδα τους και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι.Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι και παράλληλα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα βρέχουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το στρώνουμε μέσα στα μανιτάρια.Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την κρέμα ζεσταίνοντας το βούτυρο μαζί με το αλεύρι ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 2-3΄. Προσθέτουμε το γάλα και το φρέσκο θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει η κρέμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα ανακατεύοντας ζωηρά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.Γεμίζουμε τα μανιτάρια με την κρέμα, προσθέτουμε λίγη πάπρικα και ψήνουμε στους 180 για 15΄.Σερβίρουμε με λίγα φύλλα ρόκας και κρέμα βαλσαμικού.

Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα