Κ. Σακελλαροπούλου: Συγκινημένη που βρίσκομαι στην Ξάνθη

16:52 28/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ξάνθη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη, μετά την ανάδειξή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η Πρόεδρος έφτασε το πρωί στην πόλη, όπου την υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Εφραιμίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, οι βουλευτές του Νομού Σπύρος Τσιλιγγίρης και Μπαράν Μπουρχάν, ο θεματικός

Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Γαλανόπουλος και ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Άγγελος Ιλλαρίδης. Την Πρόεδρο συνοδεύει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πόλης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο με τα πόδια, δια μέσου της 28ης Οκτωβρίου. Το κοινό στο δρόμο υποδέχτηκε την Πρόεδρο σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, καλωσορίζοντας την “στην πατρίδα της”, όπως της ανέφεραν Ξανθιώτες.

Στο Δημαρχείο, την καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος ενώ κατευθύνθηκαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στην τελετή, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακήρυξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου Επίτιμη Δημότη Ξάνθης.

«Η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της.
«Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα που οι σύγχρονες κοινές προκλήσεις, όπως αυτές των επιδημιών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν σύνορα και ηπείρους. Προκλήσεις τόσο μεγάλες, ώστε μόνο με διεθνή συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπισθούν, όπως ολοκάθαρα φάνηκε στην πανδημία», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο δήμαρχος Ξάνθης της απένειμε το χρυσό Μετάλλιο της πόλης και παίρνοντας τον λόγο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το γεγονός ότι κατάγεται από την περιοχή, λέγοντας: «Αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, στην Ξάνθη. Όλοι γνωρίζετε την αγάπη μου για τη Θράκη, τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την περιοχή αυτή. Έχω ρίζες από εδώ, έχω γευθεί τη ζεστασιά των Θρακιωτών, διατηρώ φιλίες και αξέχαστες αναμνήσεις».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πανδημία υπογραμμίζοντας: «Η πανδημία, που αναστάτωσε τις ζωές όλων μας, ανέτρεψε και τα δικά μου σχέδια να είμαι κοντά σας νωρίτερα. Ποτέ ξανά στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία δεν θρηνήσαμε τόσες χιλιάδες θύματα σε περίοδο ειρήνης και έναν τέτοιου μεγέθους περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η χώρα μας, που δεν θα μπορούσε δυστυχώς να αποτελέσει εξαίρεση, βίωσε και αυτή δυσκολίες και ανθρώπινες απώλειες. Συγκριτικά ωστόσο με άλλες χώρες, αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία τον ιό και ανέκοψε την επέλασή του. Αξιοθαύμαστη ωριμότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης επέδειξε και η κοινωνία της Ξάνθης. Οφείλω συνολικά να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες της Θράκης -χριστιανούς και μουσουλμάνους- τόσο για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την ψυχραιμία και νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας στα σύνορα του Έβρου».

Στη συνεχεία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα της Γλαύκης, όπου την υποδέχτηκε το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η Πρόεδρος μπήκε στις τάξεις και συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ παρέδωσε και τρεις φορητούς υπολογιστές, συμβολικά, για το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
«Αφού σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, πρέπει να σας πω ότι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι σήμερα τη Γλαύκη. Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αλλά και για να τονίσω τη σημασία της εκπαίδευσης και της παιδείας στη διαμόρφωση των πολιτών του μέλλοντος. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Πολλά νέα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, άντρες της περιοχής μεταναστεύουν για να βρουν δουλειές, οι γυναίκες επωμίζονται πολλά βάρη και δεν συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στη δημόσια ζωή.

Κατάγομαι από την Σταυρούπολη και πιστεύω ότι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας της Θράκης είναι πλούτος για την Ελλάδα. Δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, άντρες και γυναίκες συνιστούν ένα μωσαϊκό πολιτισμού και παραδόσεων που πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπορέσει η περιοχή της Ξάνθης και οι κάτοικοί της να βελτιώσουν τη ζωή τους. Για να μην αισθάνεται κανένας στη χώρα μας, σε όποια περιοχή της και αν ζει, όποια και να είναι η θρησκεία του, όποιο και να είναι το πιστεύω του, ότι υπάρχει διάκριση σε βάρος του.

Το δημόσιο σχολείο είναι το ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται προφανώς να αναβαθμιστεί με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό και να εμπλουτιστούν οι υποδομές του, ώστε να έχουν οι μαθητές, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και την προκοπή.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την αξία του ψηφιακού σχολείου, της εξ΄αποστάσεως διδασκαλίας και της ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις μορφές της εκπαίδευσης. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός δεν είναι μια πολυτέλεια για λίγους και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά της τεχνολογίας.

Θέλω να ευχηθώ καλή επάνοδο στους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο, στον φυσικό τους χώρο, και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους από αυτούς θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πιστεύω ότι η ασφαλέστερη επένδυση είναι η επένδυση στη γνώση. Πρέπει τα σημερινά αγόρια και κορίτσια να μην σταματήσουν να κυνηγούν τα όνειρα τους και να έχουν την ευκαιρία να προκόψουν στον τόπο τους.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως χώρα είναι πολλές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους της Πολιτείας ότι σας ακούμε προσεκτικά, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανέναν, και είμαστε δίπλα σας, γνωρίζοντας ότι η Θράκη πρέπει να στηριχτεί πολλαπλώς. Με σχέδιο, μεράκι και πολλή δουλειά, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Στη συνέχεια , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δ’ Σώμα Στρατού.

Μιλώντας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε:

«Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας μια γυναίκα κατέχει το αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και επομένως ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέπτεται το Δ’ Σώμα Στρατού. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο επιτελείο του πιο ισχυρού σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού, που έχει ως βασική αποστολή την ασφάλεια της Θράκης και την φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, που αποτελούν παράλληλα και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Βλέποντας από κοντά την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα, την εκπαίδευση και το άκαμπτο φρόνημα που σας διακατέχει, νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τη βαθιά εμπιστοσύνη στο έργο σας, μεταφέροντας τα ειλικρινή συναισθήματα των ελλήνων πολιτών.

Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούσε και αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που διασφαλίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα, υπερασπίζονται ταυτόχρονα την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε μια περίοδο αστάθειας και ρευστότητας, με τον απρόβλεπτο γείτονά μας να αγνοεί διαρκώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να συντηρεί μονίμως ένα κλίμα έντασης κι επιθετικότητας, οι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής, σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Είναι όμως εξίσου αναμφισβήτητο ότι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Και εσείς, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωρίζω ότι έχετε τόσο την ικανότητα όσο και τη βούληση να φέρετε σε πέρας με κάθε επιτυχία αυτή την ύψιστη για την πατρίδα αποστολή».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 18.00 θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα στην Μητρόπολη, ενώ το απόγευμα στις 18.35 θα έχει συνάντηση με γυναίκες της τοπικής κοινωνίας. Η πρώτη μέρα επίσκεψή της στην Ξάνθη θα ολοκληρωθεί με ομιλία της στις 19.30 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

www.ert.gr

Keywords
ξανθη, σας ακούμε, αμθ, οφείλω, επαλ, νέα, ελλαδα, κύτταρο, συμμετοχή, πανελληνιες 2013, ert, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, η ημέρα της γης, πανελληνιες, ξανα, κοινωνια, βουλευτες, χωρες, γνωση, γυναικα, δουλεια, επαλ, θρακη, θρησκειες, ονειρα, φιλια, αγαπη, αμθ, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γειτονα, δημοσιο, δυστυχως, διοικητης, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξετασεις, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, ζωη, υπολογιστες, υφυπουργος, θρησκεια, ομιλια, ισες ευκαιριες, κυρια, κύτταρο, κλιμα, λυκειο, λογο, νηφαλιοτητα, ωριμοτητα, οφείλω, παιδια, πολιτεια, προβληματα, πρωι, σας ακούμε, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, τιμη, τμημα, φυσικο, φορα, χρηστος, χαρα, ψυχραιμια, αντρες, αγορια, ασφαλεια, δημητρης, δουλειες, εφραιμιδης, χωρα, μπροστα, ποδια, σπυρος, θελω να
Τυχαία Θέματα